Deși reglementarea bitcoin este în continuare un subiect controversat la nivel global, probabil că țara care a pus de cele mai multe ori comunitatea bitcoin pe jar este Rusia.
De mai bine de un an, Ministerul de Finanțe al Federației Ruse, corpul legislativ economic al țării, a fost foarte ferm în declarații contra folosirii monedei bitcoin, pe care nu vor să o accepte ca pe o alternativă la banii emiși de guvern. Chiar luna trecută, de exemplu, vice-ministrul de finanțe Alexey Moiseev a declarat că ministerul lucrează la o lege care caută să îi pedepsească cu 4 ani de pușcărie pe cei care convertesc criptomonede în ruble.
În afară de aceste declarații însă, părerea autorităților din Rusia despre bitcoin ca tehnologie financiară nu a fost la fel de clară.
Într-o discuție cu cei de la CoinDesk, Moiseev a spus că biroul său lucrează cu moneda bitcoin și cu tehnologia care stă la baza sa în mai multe feluri.
”Considerăm că tehnologia blockchain este foarte importantă în dezvoltarea diverselor servicii bazate pe Internet”
Cu toate acestea, Moiseev continuă să fie foarte vocal în legătură cu pericolele pe care le implică plata cu bitcoin, deși comentariile lui au fost mai puțin agresive decât până acum.
”Ținem cont de posibila relevanță a tehnologiei blockchain pentru dezvoltarea comerțului online, așadar credem că ar trebui lăsat să se dezvolte, dar bitcoin-ii în sine, și mai ales implementarea tranzacțiilor bitcoin în economia reală, în sistemul bancar real, poate fi foarte periculoasă.” a concluzionat acesta.
Moiseev a discutat și despre motivele pentru care Ministerul de finanțe impune noi reguli pe care le consideră necesare, asociind moneda digitală cu spălarea de bani și finanțarea terorismului. În timp ce Rusia încearcă să îndrepte discuția în această direcție sensibilă, Moiseev a spus însă că nu percepe moneda bitcoin ca fiind o amenințare la adresa monedei rusești naționale.
Moneda bitcoin și terorismul
De la începuturile sale, autoritățile responsabile de reglementări și-au bătut capul să înțeleagă cu să reglementeze mai bine monedele digitale și dacă noile legi trebuiesc aplicate afacerilor folosind tehnologia.
În New York, de exemplu, s-au introdus legi statale unice care guvernează utilizarea monedei bitcoin, dar în ciuda faptului că s-au mișcat foarte repede, alte state americane au încercat în mare să updateze sau să aplice statuturi legale din alte zone pentru a acoperi această tehnologie.
Dintre organizațiile guvernamentale care au discutat despre moneda digitală, multe își fac griji în legătură cu faptul că metoda de plată este folosită de infractorii din mediul virtual, ba chiar de teroriști, idee care a fost tratată cu mai multă seriozitate în urma atacurilor teroriste din Paris.
Subiectul terorismului îl frământă evident pe Moiseev, care a spus că își face griji în legătură cu ideea că moneda bitcoin ar putea să facă sistemul financiar al țării și mai vulnerabil la exploatări.
”Suntem îngrijorați în legătură cu posibilele urmări, pentru că am construit un sistem de protecție serios împotriva spălării de bani și finanțării terorismului folosind sistemul bancar convențional. Ne temem să deschidem această fereastră, permițând conversia monedei bitcoin în rublă și invers”
A mers apoi cu un pas mai departe, notând faptul că Rusia a monitorizat felul în care moneda bitcoin a fost reglementată de alte state din Europa.
”Studiem felul în care bitcoin-ul este reglementat, cum este protejat de abuzurile din partea celor care vor să spele bani sau a teroriștilor” a adăugat el.
Cryptomoneda în Rusia
În ciuda faptului că a creat o mai bună claritate asupra situației bitcoin în Rusia, comentariile lui Moiseev nu spun cum va fi reglementată tehnologia.
Banca Centrală din Rusia a indicat că este împotriva măsurilor care ar scoate în afara legii utilizarea monedei și că părerea organizației a fost susținută de președintele Vladimir Putin atunci când a dsicutat despre monedele digitale pentru prima oară, în iulie anul acesta.
La acel moment, Putin a fost de acord cu declarațiile venite din partea Băncii Centrale, care susține tehnologia, dar a făcut aluzie și la faptul că bitcoin nu se susține prin nimic, așadar are nevoie de supraveghere specială.
Deși viitorul monedei bitcoin rămâne nesigur în Rusia, este probabil mai sigur să spunem că entuziaștii în criptografie pot să fie liniștiți, cel puțin deocamdată. Propunerea de lege care ar face din utilizatorii de bitcoin niște infractori este încă studiată de Cabinet, proces care ar putea să dureze câteva luni, iar apoi va fi trimisă către Parlament pentru aprobare.
Sursa – Yessi Bello Perez via CoinDesk