În ultimul trimestru al lui 2017 și prima parte a lui 2018, prețul Bitcoin a fluctuat dramatic, aparent fără motive justificate. Dacă la începutul lui 2017 prețul său era de aproximativ 1500$, în luna decembrie 2017 a atins valoarea record de 20.000$ cu un market cap de 325 miliarde de dolari. Începutul lui 2018 a însemnat o scădere de 70%, iar în prezent valoarea sa a ajuns la aproximativ 8400$ cu un market cap de 143 miliarde.

Mai multe informatii despre crypto trading pe canalul CryptoRO

Care ar putea fi motivele care alimentează volatilitatea Bitcoin?

1. Principiul de bază ale economiei – cererea și oferta

Una dintre legile de bază ale economiei spune că un produs este scump dacă este rar. Protocolul Bitcoin stabilește că numărul total de criptomonede disponibile este de 21 milioane, iar în prezent mai sunt de minat mai putin de 4 milioane. Odată cu creșterea popularității criptomonedelor, prețul acestora crește.

Efectul este valabil și în sens opus – de fiecare dată când un număr mare de Bitcoini este pus în vânzare, de exemplu în urma lichidărilor Mt. Gox, prețul scade deoarece publicul anticipează că piața va fi inundată de ofertă.

2. Speculațiile

Într-o lume conectată la Internet, informațiile circulă foarte repede iar orice zvon poate avea efecte majore. Opiniile publicate de diferiți lideri de opinie sau investitori au un efect imediat asupra prețurilor, indiferent că este vorba de criptomonede sau de investiții în insturmente financiare clasice.

Cu alte cuvinte, știrile pozitive cresc entuziasmul publicului, în timp ce criticile din partea economiștilor de modă veche pot să aibă un impact negativ asupra prețului Bitcoin.

Mai trebuie luat în calcul și faptul că majoritatea celor care au intrat pe piața cripto nu au o experiență extinsă în domeniul investițiilor, astfel încât sunt predispuși să ia decizii bazate pe emoții, ca reacție la diferite tipuri de știri cu care iau contact.

3. Reglementările contează

Majoritatea celor de pe piața cripto consideră că un sistem de valori descentralizat precum criptomonedele nu ar trebui reglementat. În realitate, pentru publicul larg, Bitcoin a devenit știre abia în 2017, când a avut loc creșterea masivă de preț, deci este un sistem complet nou.

O piață nouă necesită reguli clare, concise și care să îi sprijine dezvoltarea, deoarece oferă investitorilor siguranță și o structuă pe care o pot înțelege.

Impactul pe care regulile le au asupra prețului criptomonedelor depinde în mare parte de felul în care sunt abordate – de exemplu, când China a interzis ICO-urile la începutul acestui an, prețul Bitcoin a scăzut cu 5% iar prețul Ethereum a scăzut cu mai mult de 12%.

4. Evoluții interne

Atractivitatea Bitcoin provine parțial din faptul că nu există o entitate care să controleze distribuția și evoluția. Comunitatea are posibilitata de a lua decizii cu privire la modificările tehnologiei din spatele criptomonedei, în unele cazuri provocând un fork.

Când vine vorba de fork, pentru Bitcoin SegWit a repezentat unul dintre factorii care au provocat volatilitate majoră – în iulie anul trecut, prețul a variat de la 1900$ la 2700$ în doar câteva zile.

Este clar că prețul Bitcoin este afectat de numeroși factori, iar pe termen scurt situația va rămâne la fel. Este posibil ca odată cu intrarea pe piață a marilor jucători să fim martori la o stabilizare relativă a valorii, dar până atunci, graficele de preț vor arăta în continuare ca un rollercoaster.

CryptoZZ