Criptomoneda bazată pe anonimitate, zcash, se pregătește pentru prima bifurcație hard.
Asta s-ar putea să vă amintească de dezbaterile aprinse despre dezvoltatori sau de entuziasmul monedelor gratuite. De fapt, prima bifurcație zcash nu intră în nici una din aceste categorii. Se numește Overwinter, iar dezvoltatorii speră să pună bazele pentru și mai multe upgrade-uri dramatice în viitor.
Avem unele funcționalități care vor fi adăugate la zcash cu acest update. Zooko Wilcox, co-fondator și director la Zerocoin Electric Coin Company, cel care dezvoltă rețeaua, a spus că „scopul acestei bifurcații este să exersăm upgrade-urile la rețea.”
Așadar, echipa de dezvoltatori a informat comunitatea zcash în legătură cu procesul „ca să știe cum să facă asta în mod regulat de acum înainte”, a continuat Wilcox.
O mare parte din energia dezvoltatorilor se concentrează pe perfecționarea Overwinter, programată în luna iunie. Așteptăm apoi următoarea bifurcație hard care va aduce un upgrade, numită Sapling. Această următoare bifurcație va aduce o schimbare majoră, care va da o mai bună viteză tranzacțiilor în rețea și va menține același nivel de anonimitate pe care criptomoneda îl oferă.
Stadiul de acum al zcash se numește Sprout, iar Wilcox spune că preconizează o tranziție lină.
Dacă zcash supraviețuiește upgrade-ului, conform dezvoltatorilor, vor avea o monedă mai puternică.
Ideea despre bifurcații s-a schimbat în oarecare măsură. Bifurcațiile hard au fost văzute însă ca un subiect controversat. Sunt un mecanism de guvernare care îi forțează pe utilizatori să accepte niște schimbări tehnice. Dacă comunitatea zcash reușește să treacă de această tranziție, dezvoltatorii cred că va putea să le suporte și pe următoarele.
„Dacă spun ”bifurcație hard”, oamenii mă întreabă imediat care este numele noii monede și dacă se face airdrop”, a spus Wilcox, și a adăugat că preferă să numească Overwinter „upgrade la rețea”.
După spusele lui Wilcox, nu este cazul cu această bifurcație hard. „Oamenii preferă să aibă versiunea 2.0 de zcash”, cu noi funcționalități deblocate imediat.
Upgrade-ul Overwinter
În primul rând, Overwinter adaugă așa-numita protecție replay. Dacă unii utilizatori rămân pe lanțul vechi și trimit tranzacții, acestea nu trebuie să se repete și pe lanțul nou.
După Wilcox, este mai degrabă o măsură de precauție decât o funcționalitate. Nu se așteaptă ca utilizatorii să nu facă upgrade la noul sistem. Totuși, asta ar putea să fie o problemă cu bifurcațiile hard din viitor care introduc upgradeuri mai controversate.
Funcționalitatea care îl entuziasmează cel mai mult pe Wilcox este adăugarea „datei de expirare pentru tranzacții”, un mecanism care face tranzacțiile să expire după o oră.
Deși s-ar putea să sune bizar, se întâmplă des ca tranzacțiile să rămână blocate în purgatoriu pentru că utilizatorii nu plătesc suficiente comisioane pentru a-i face pe mineri să preia tranzacțiile și să le adauge la un bloc.
„Unii oameni cred că e o idee proastă”, a spus Wilcox.
Cei din opoziție cred că acest lucru ar putea să ducă la probleme de securitate. Din punctul de vedere al lui Wilcox, această funcționalitate va preveni pierderea de bani și tranzacțiile accidentale pe lanțul greșit.
Așadar, această funcționalitate permite monedei zcash, derivată din codul bitcoin, să se diferențieze și mai mult de cele mai mari criptomonede după volumul de piață.
Cealaltă mare schimbare adusă de Overwinter va rezolva „performanța verificării semnăturii”.
„Avem un bug pe care l-am moștenit de la codul bitcoin. Dacă verifici semnăturile cu multe outputuri de tranzacții necheltuite sau UTXO, durează prea mult. Această schimbare rezolvă problema”, explică Wilcox.
Graalul sacru?
Dincolo de aceste bifurcații hard cunoscute, zcash are și alte planuri pentru a rezolva una dintre cele mai cunoscute probleme ale criptomonedelor. Scalabilitatea.
Desigur, zcash a dovedit deja că este criptomoneda ideilor nebunești, cu cea de-a doua ceremonie criptografică pentru confidențialitatea sistemului, care a avut loc recent. Participanții la astfel de evenimente iau măsuri bizare, inclusiv faptul că au dat foc cu un aruncător de flăcări la un calculator.
Echipa de dezvoltatori zcash nu a vorbit public foarte mult despre cercetarea lor mai experimentală până acum. Wilcox a dezvăluit puțin procesul de lucru.
De exemplu, echipa urmărește toate ideile mari din spațiul cripto din ziua de azi, inclusiv Plasma de la ethereum și tehnica de sharding, dar și dezvoltarea Lightning.
Acestea fiind spuse, Wilcox nu e sigur cine va găsi graalul sacru al scalabilității.
„Poate că o să fim noi”, a spus el și a continuat prin a explica faptul că zcash ar putea să fie capabil să se scaleze folosind propria specialitate – zk-snarks.
Cunoscută ca tehnologia care anonimizează tranzacțiile zcash, zk-snarks promite o cale de compresie a datelor pe blockchain.
Încă nu trâmbițează soluția. Chiar și dacă va merge, spune că ar putea să dureze ani de zile până când beneficiile să ajungă la utilizatori.
Totuși, Wilcox a concluzionat că moneda este încă în cursă.
„Studiem să vedem dacă folosirea zk-proofs poate să facă un blockchain să fie în totalitate scalabil.”