Cea mai mare bancă din Rusia, banca Sberbank, a achiziționat conturi în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari de la gigantul comercial Trafigura din Singapore, prin platforma blockchain Hyperledger Fabric.

Tranzacția pilot a folosit funcția de colecții private Fabric, care poate păstra un anumit set de date confidențial într-un subset de participanți la rețea.

Sistemul pilot al Sberbank folosește contracte inteligente scrise în limbajul Scala, folosind cadrul Aurelia și soluția cloud SberCloud a băncii. Compania a afirmat că este nevoie de o secundă pentru a forma un bloc de tranzacții complete.

Eficientizarea tranzacțiilor și reducerea timpului de execuție

Vicepreședintele Sberbank, Alexander Vedyakhin, a declarat că tehnologia blockchain a ajutat la eficientizarea fluxului de documente. O tranzacție care în mod normal ar fi durat cel puțin o zi a fost realizată într-o oră.

„Proiectul nostru pilot blockchain înregistrează fiecare etapă a tranzacției: cererea de cumpărare a creanțelor, procesarea cererii și aprobarea acesteia la bancă, emiterea ofertei băncii, confirmarea condițiilor de către Trafigura și soluționarea tranzacției”,

a spus Vedyakhin.

Pilotul a arătat cât de departe a ajuns tehnologia blockchain și valoarea acesteia pentru companii, a spus Sberbank.

„Ceea ce vedem în 2019, și în special în acest pilot, este o evoluție continuă a acestei tehnologii. De la o tehnologie promițătoare, dar care nu a fost încă dezvoltată, într-o soluție mai avansată și mai matură, gata sa îndeplinească promisiunile sale de revoluționare a tranzacțiilor”,

a declarat purtătorul de cuvânt al Sberbank.

Cele două instituții au în vedere extinderea utilizării blockchain-ului în finanțele comerciale globale.

Banca Sberbank, implicata în utilizarea și dezvoltarea blockchain

Laboratorul blockchain al Sberbank a folosit anterior Hyperledger Fabric pentru a studia oportunitățile oferite de tehnologia DLT. În noiembrie 2018, banca a încheiat un acord de răscumpărare off-Exchange cu sucursala din Cipru a companiei rusești de investiții Interros.

În 2017, Sberbank a lansat un alt pilot, în care a fost înregistrată o plată care implică companiile rusești MegaFon, MegaLabs și Alfa-Bank pe un registru distribuit folosind Fabric.

Banca Sberbank este, de asemenea, un membru al Asociației Fintech. Un consorțiu susținut de banca centrală rusă care lucrează pe platforma de întreprindere bazată pe Ethereum denumită Masterchain.