Nu sunt mulți observatori ai pieței care au fost surprinși de anunțul celor de la Bitconnect cum să își închid platforma de schimb și împrumut. Compania a fost acuzată de mai multe ori că operează o schemă piramidală și a fost de curând zdruncinată de notificarea de întrerupere a activiății în Statele Unite. Imediat după ce firma și-a declarat intenția de a închide porțile, moneda lor, BCC, a scăzut de la 290 de dolari la mai puțin de 10 dolari, după care a avut o ușoară revenire. Schimbul este acum offline și mulți dintre investitori au rămas fără acces la conturi, unde monedele lor se devalorizează masiv.

Bitconnect își ia la revedere

Bitconnect are parte de presiuni de mai multe luni de zile. Câteva personalități marcante din comunitatea cripto, de la Vitalik Buterin la Jameson Lopp, speculează că schimbul nu este nici pe departe ce ar trebui să fie. Printre semnalele de alarmă se numără materialele video de marketing ale companiei, extrem de bizare. Cineva comenta că seamănă cu „scientologia, amestecată cu infuzie de hillsong, tocilari și discurs de vânzători ambulanți.”

Într-un update postat pe site-ul oficial, compania a anunțat că oprește operațiunile din cauza notificării de întrerupere și din cauza unor atacuri DdoS. Din păcate, din cauza atacurilor DdoS, postarea pe blog nu este acum accesibilă.

Bitconnect vorbește și despre ”reclama negativă” care li s-a făcut în presă. Este de fapt vorba aici despre analize rezonabile care îi îndemnau pe începători să se ferească de platformă, din motive foarte bune.

O rețetă secretă de condimente și ierburi

Sosul secret creat de cei de la Bitconnect pentru a le face profituri generoase investitorilor nu a fost niciodată făcut public. În general, se crede că întreaga operațiune este doar o schemă piramidală. Este aproape sigur că „botul de trading inteligent” al celor de la Bitconnect, care face trade-uri profitabile și împarte dividende comunității, nu există.

Declarația celor de la Bitconnect

Nu este clar dacă cei de la Bitconnect închid cu totul compania, deși este greu să ne imaginăm că va reuși să meargă mai departe, după ce au început să șchiopăteze atât de tare. Atacurile DdoS sunt o tactică prin care un număr mare de piețe pe dark web au creat confuzie, înainte să iasă de pe piață. Este imposibil de spus care este originea atacurilor DdoS. Nu este greu de crezut că acestea ar fi date chiar din interiorul companiei.

Jetoanele BCC, la pământ

Istoric vorbind, moneda celor de la Bitconnect, BCC, a fost destul de stabilă și a menținut o creștere destul de similară cu cea a bitcoinului.

Cu majoritatea fiselor BCC închise în schimbul companiei, fondatorii pot oricând să facă o schemă de ieșire de pe piață sau să ajungă după gratii. Milioane de dolari vor rămâne blocați în BCC și își vor pierde orice valoare.

Iată că profeția s-a împlinit acum. Pe CoinMarketCap se vede că au volum de tranzacții zero pe platformă în ultimele 60 de ore, unde ea este listată în continuare la 290 de dolari. Pe alte platforme, cum ar fi Coinexchange, volumele tranzacționate sunt de 1,26 de milioane iar moneda a scăzut la 8 dolari, înainte să își revină undeva la 25 de dolari la momentul publicării. CoinMarketCap a avut parte de controverse pentru că a găzduit în trecut reclame la Bitconnect. Coincodex în schimb a ales să posteze o notificare prin care îi îndeamnă pe utilizatori să se ferească.

„Bitconnect are metode dubioase de operare și promovare”, a spus Marko Stokelj, director la Coincodex. „Modelul de afaceri al companiei nu este sustenabil economic, la nivelele de profit de acum și nu se validează prin nici un siistem de investiții legal cunoscut astăzi.”

Unii observatori din comunitatea cripto sunt încântați de dispariția Bitconnect. Nu trebuie să uităm că schimbul a făcut și victime. Datorită strategiei lor de marketing, inclusiv schemelor de referali, aceștia au profitat de începătorii care nu înțeleg diferențele dintre monedele legitime și schemele de îmbogățire rapidă.