Susținătorii Fintech văd Vietnamul ca pe un potențial centru pentru inovația blockchain, în ciuda cadrului legislativ confuz făcut de guvern. Economia vietnameză a crescut în salturi mari în ultimii 30 de ani. Vietnamul a devenit ceea ce Banca Mondială descrie ca o țară rezistentă. Se așteaptă o creștere de 6,7% în anul care urmează.

Blockchainul oferă potențial de creștere

Cei care susțin tehnologiile financiare spun că există loc de îmbunătățire. Națiunea vietnameză este încă prost deservită când vine vorba de nevoile bancare ale populației. Doar 31% din adulții de pe teritoriul țării au conturi bancare, iar 40% vor avea telefoane smart până în 2021. Aceste lucruri ar putea să ducă la o revoluționare a serviciilor financiare și ar putea să facă din Vietnam un centru pentru inovația blockchain.

Nicole Nguyen, director de marketing la Blockchain Infinity Labs în Vietnam vede o oportunitate uriașă pentru ca oamenii să ocolească sistemul tradițional de investiții și economii pentru a stabili credite cu băncile fiat.

„Se prezintă oportunități excelente pentru startupuri, care pot să își asigue ideile și să își crească baza de utilizatori, în special apelând la marea populație care nu are acces la bănci”, a spus aceasta.

Infinity Blockchain Labs a găzduit Conferința Blockchain Week la început de lună, care a avut 2000 de participanți în orașul Ho Chi Mihn, unde s-a discutat viitorul Vietnamului în ecosistemul blockchain global.

Una dintre problemele discutate la conferință a fost felul în care aplicabilitățile tehnologiei blockchain ar putea să aducă servicii bancare către mase. Alta a fost posibilitatea de a folosi titluri de proprietate imobiliară pentru a le da fermierilor din mediul rurral protecție legală, dar și folosirea sa pentru a urmări producția, logistica și costurile de tranzacții în viitor.

Confuziile legislative ar putea să fie un obstacol

În ciuda faptului că Vietnamul este un ecosistem puternic pentru startupuri, susținut în parte de guvern, cadrul legislativ pentru reglementarea tehnologiilor este în haos total. Un decret emis pe 30 octombrie ede Banca de Stat din Vietnam determină că monedele digitale nu sunt o formă legală de plată.

Esențialmente, acest lucru scoate în afara legii existența criptomonedelor în Vietnam. Cei găsiți vinovați de încălcarea decretului pot să fie amendați cu 9000 de dolari. Decizia vine cac urmare a unei cereri din 30 ianuarie, emisă de Comisia Securităților de Stat, care spune că firmele de securități nu oferă nici un serviciu legat de criptomonede clienților săi.

Totuși, judecând după răspunsul la conferință, entuziasmul pentru tehnologia blockchain în Vietnam este copleșitor. Nguyen vede blockchainul implementat în tehnologia finanțelor, a agriculturii, în sistemul medical și per total în Internet of Things (IoT).

Nguyen știe că nu o să aibă un drum ușor și că lipsesc cadre legislative serioase. În plus, oamenii nu sunt conștienți de avantajele pe care tehnologia le poate aduce.

„Cred că este doar începutul pentru oamenii din Vietnam care încep să identifice și să realizeze potențialul blockchainului”, a spus totuși aceasta.