Jetoanele XEM în valoare de 58 de miliarde de yeni furate din schimbul Coincheck sunt mutați dintr-un portofel în altul, conform Fundației NEM. Deocamdată însă nu au ajuns la vreun schimb.

Undeva la 500 de milioane de XEM au fost furați de la schimbul de criptomonedă Coincheck săptămâna trecută, după un atac cibernetic de proporții. În ciuda speculațiilor, cei care se află în spatele atacului nu au încercat încă să îi vândă, conform unei declarații făcute miercuri dimineață de fundație.

„Fondurile nu au fost trimise la schimburi. Atâta timp cât acele fonduri se află în afara schimburilor publice, vor fi foarte dificil de lichidat, în special în sume atât de mari”, a comunicat grupul.

Agenția de știri Reuters a scris că vice-președintele Fundației NEM, Jeff McDonald, a scris că hackerul sau hackerii au început prin a încerca să mute fondurile furate la șase schimburi diferite pentru a le vinde.

Informația nu este însă tocmai precisă, după spusele promoterului NEM în Europa, Paul Rieger.

„S-au făcut 11 tranzacții de câte 100 XEM de la contul unuia dintre hackeri către conturi aleatorii. Nu s-a vândut nimic. Nu s-au încercat nici tranzacții către schimburi.”

Reiger a spus în trecut că grupul său marca toate conturile care conțin fise furate. Echipa sa a ajutat de asemenea la dezvoltarea unui sistem care să marcheze automat orice monede furate, dar și conturile în care acestea apăreau.

Miercuri, presa japoneză raporta că jetoanele au fost transferate către 20 de conturi diferite pe parcursul a cinci zile. Transferurile s-au făcut vineri, pe 26 ianuarie și marți pe 30 ianuarie. Departamentul Metropolitan de Poliție investighează aceste transferuri.

Publicațiile japoneze au mai scris și că sumele au fost trimise către nouă conturi diferite. Fiecare dintre ele a primit câte 11 000 de yeni (nu este clar de unde au ajuns la această concluzie). Fundația NEM nu a confirmat această informație.

În declarații, Fundația NEM a notat că ar fi dificil pentru hacker să lichideze o mare parte din banii furați, iar dezvoltatorii monedei continuă în orice caz să monitorizeze conturile.

Chiar dacă știrea nu a avut un impact major asupra prețului XEM, cei de la Coincheck au promis că le vor da oamenilor banii înapoi. Drept urmare, prețul a atins noi maxime de 1,22 de dolari, dar de atunci a început să scadă din nou, ajungând la 0,76$.