De-a lungul ultimilor ani, multi analisti considera ca Bitcoin este un activ necorelat cu piața bursieră și alte instrumente de investiții. Se presupune ca acest aspect este ceea ce l-a făcut foarte atractiv pentru investitorii instituționali, care îl pot folosit ca mijloc de protecție contra unor eventuale pierderi. O analiză realizată de VanEck arată însă că relația Bitcoin-piața bursieră este destul de complexă.

Corelația dintre Bitcoin și S&P 500

Mai exact, în ultimii trei ani, Bitcoin a trecut de la a fi corelat pozitiv cu S&P 500 în 2018, la corelat negativ în 2019 și, în cele din urmă, a revenit la corelat pozitiv în 2020.

Diferența majoră este că fluctuațiile de preț ale Bitcoin sunt mult mai mari față de indicii bursieri. De exemplu, S&P a scăzut cu 10% între ianuarie și martie 2018, cu 17,3% între septembrie și decembrie 2018 și cu 31,7% între februarie și martie 2020. În aceleași perioade, Bitcoin a înregistrat scăderi de 31,5%, 51,6% și respectiv 47,2%.

Există însă și excepții notabile – între aprilie și mai 2019, când Bitcoin a înregistrat o creștere de 69% într-o lună, S&P 500 a scăzut cu 7% în luna respectivă.

Per ansamblu însă, corelația dintre Bitcoin și S&P 500 a crescut ușor în ultimii trei ani. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că din ce în ce mai mulți investitori instituționali au intrat pe piața cripto.

Anul 2020 a marcat cea mai stransa corelație dintre Bitcoin și piețele bursiere. Pe măsură ce economiile mondiale încep să-și revină după șocul pandemiei, atât Bitcoin, cât și S&P 500 au avut tendințe ascendente puternice și ambele au atins valori record în ultimele șase săptămâni. În 2021, însă, BTC și-a dublat valoarea, în timp ce indicele S&P 500 a crescut cu doar 8,5%.

Stai conectat in lumea digitala!

Cele două piețe și-au pierdut sincronizare de la începutul acestui an, cu Bitcoin experimentând multiple creșteri bruște, în timp ce S&P 500 abia s-a mișcat. De asemenea, au existat și scăderi abrupte pentru Bitcoin, mai ales în ultima lună.

Acest lucru ar putea indica faptul că Bitcoin se decuplează treptat de piața bursieră și că ar putea forma o corelație inversă cu acesta în viitor – când acțiunile se mișcă într-o direcție, Bitcoin merge pe calea opusă.