Legendarul creator al Bitcoin este un mister pe care foarte mulți au încercat să îl dezlege, existând zeci de ipoteze alimentate de retragerea sa din lumea cripto în 2010.

De-a lungul timpului, mulți jurnaliști au susținut că au identificat persoana sau grupurile din spatele acestui nume, iar un articol recent publicat de Bloomberg a readus în prim plan interesul pentru subiect.

Este vorba de un website denumit Nakamoto family foundation, în care sunt publicate 21 de pagini dintr-o viitoare carte denumită Duality. Creat într-un stil foarte simplist, similar cu sistemul vechi în care Satoshi comunica la începutul revoluției cripto, site-ul include o criptogramă ce relevă titlurile celor două volume ale viitoarei cărți.

În ultimii ani au apărut foarte multe personae care au susținut că sunt creatorii Bitcoin, mulți făcând efortul de a imita stilul  manifestat în scrierile originale ale lui Nakamoto. Și în acest caz, exprimările sunt similare cu cele regăsite în white-paper-ul Bitcoin și în postările atribuite lui Satoshi Nakamoto, însă stilul folosit este diferit de cel original.

De exemplu, creatorul Bitcoin Satoshi Nakamoto a manifestat mereu o atitudine retrasă și a refuzat să ofere detalii referitoare la motivațiile sale, în timp ce această carte pare a fi dedicată propriei persoane.

”Acesta este primul fragment într-o lucrare literară compusă din două părți. Am vrut să îl includ ca pe o scurtă privire asupra istoriei. Chiar și pentru cei care nu pot citi cartea completă, am vrut să pun la dispoziția tuturor aceste informații. O scurtă poveste, dacă vreți, cu unele dintre cele mai frecvente întrebări și răspunsuri. Am vrut ca oamenii și faptele să fie cunoscute. Sau cât mai mult dintre ele. Încă mai păstrez o parte dintre ele pentru carte, sper că cele mai bune părți… În orice caz vor apărea numeroase noi nume și indivizi, deoarece este o poveste despre viața mea personală.”

Principalele critici adresate de comunitatea cripto este că aceasta este (încă) o tentativă de monetizare a numelui Satoshi Nakamoto. De asemenea, sunt subliniate diferențele de stil și de formatare, pecum și câteva greșeli de scriere (în contextul în care toate lucrările anterioare ale lui Nakamoto erau verificate).

Per ansamblu, oamenii cu experiență de pe piața cripto susțin că este un fals. Pentru toți ceilalți, poate reprezenta încă un pas în clarificarea misterului ce-l înconjoară pe creatorul Bitcoin Satoshi Nakamoto.