Creatorul BSV, Craig Wright, a înregistrat o cerere de copyright pentru whitepaper-ul Bitcoin la Oficiul de Mărci și Brevete din SUA. Acesta este ultimul episod din drama Wright versus comunitatea crypto.

Cererea a fost depusă în numele Bitcoin Association, ce sprijină criptomoneda Bitcoin SV.

Wright susține că e Satoshi Nakamoto

De mai mulți, Craig Wright a susținut public că este creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Declarațiile sale au provocat controverse în comunitate și l-au pus în conflict cu numeroși alți cripto-entuziaști.

Opinia generală este că dacă Creatorul BSV ar fi creatorul Bitcoin, ar putea demonstra acest lucru prin mijloace tehnice.

Mișcarea este probabil o încercare de a promova Bitcoin SV, criptomonedă rezultată dintr-un hard fork controversat. Parțial, inițiativa a vut succes – BSV și-a dublat valoarea după anunț, crescând de la 62$ la 132$. Ulterior, prețul BSV a început din nou să scadă și se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 113.5$.

Ce presupune un copyright pe whitepaper-ul Bitcoin?

Codul inițial a Bitcoin este open source, ceea ce însemană că oricine poate să îl copieze și să îl modifice. Creatorul BSV susține că alte blockchain-uri vor trebui să plătească pentru privilegiul de a folosi codul de bază. Această noțiune va fi contracarată cu înverșunare de numeroși milionari și miliardari care au o miză în funcționarea liberă a lui Bitcoin.

În realitate, brevetul solicitat nu are o valoare prea mare. Oficiul pentru Mărci și Brevete nu cere solicitanților să demonstreze că sunt într-adevăr creatorii invenției. În cazul în care mai multe persoane depun cerere de brevet pentru aceeași inovație, oficiul va înregistra toate cererile.

Dacă cineva dorește să contrazică un deținător de brevet, acest lucru prespune un proces îndelungat în care se va face demonstrația propriu zisă.

Dacă Wright nu-și dovedește identitatea ca Satoshi Nakamoto, brevetul ar putea crea un nou set de probleme. Cu siguranță, guvernul Statelor Unite nu va arăta bunăvoință celui care a încercat să îi înșele.

Pe de altă parte, o serie de procese contra lui Wright nu ar face decât să popularizeze Bitcoin în mass media mainstream.

Contradicție cu principiile de bază ale criptomonedelor

Întreaga idee de înregistrare a unui drept de autor sau a unui brevet contravine eticii “codul este legea”. În esență, pentru a breveta sau proteja prin drepturi de autor un software, acesta trebuie codificat încât să fie imposibil de copiat sau furat. Majoritatea criptomonedelor sunt bazate pe cod open source, tocmai pentru a asigura caracterul lor liber.

Până la urmă, demersul lui Wright pare a fi doar o campanie publicitară pentru a stimula creșterea BSV.