Hard fork-ul Bitcoin Cash a avut loc în data de 15 noiembrie. În prezent, Bitcoin ABC și Bitcoin Unlimited par să câștige competiția împotriva Bitcoin SV atât în ceea ce privește rata hash cât și numărul de noduri, potrivit CoinDance.

Conform noilor reguli de consens, au fost deja minate 41 de blocuri, cu Bitcoin ABC având un avans de 12 blocuri. Actualizarea a determinat exchange-urile cripto să suspende tranzacționarea și retragerile de la BCH.

În zilele de dinaintea activării, conflictul în creștere din ambele tabere a culminat cu ceea ce a fost numit “război de hash”. Mining pool-urile și-au mărit puterea de calcul pentru a arăta sprijinul pentru diferitele implementări.

Problema este că viitorul nu pare să fie armonios

În comunitate există un grad de îngrijorare că, în cadrul scenariului în care apar două lanțuri distincte, aceeași putere minieră ar putea fi folosită ca o armă împotriva uneia dintre rețele.

“Un miner din SV poate distruge un lanț. Asta e dreptul minerului. Asta este ceea ce este un bitcoin “

a declarat Craig Wright pe Twitter cu câteva zile în urmă. Dezvoltatorul este omul de știință controversat din spatele nChain, compania care conduce implementarea Bitcoin SV.

Puterea de hash a fluctuat în ambele tabere în zilele anterioare activării. Toate semnele indică faptul că susținătorii Bitcoin SV au un avantaj pe acest front.

Datorită arhitecturii care stă la baza Bitcoin, o dominare de 51% în puterea hash va permite Bitcoin SV să lanseze atacuri împotriva lanțului minoritar. Wright a sugerat că o astfel de acțiune este posibilă.

Ca atare, potrivit lui Peter Rizun, dezvoltator în cadrul Bitcoin Unlimited,  următorul război de hash este un test al conceptului de securitate al Bitcoin, numit “majoritatea cinstită”.

Detaliat în whitepaper-ul lui Satoshi Nakamoto, ipoteza se bazează pe premisa că securitatea este garantată doar dacă 51% – sau majoritatea – nodurilor se comportă non-malițios.

“Securitatea blockchain provine din stimulente economice, nu din matematică. Să sperăm că grupul de noduri de atac va alege să joace după reguli. Poate că nu vor”, a spus Rizun.

El a adăugat:

“Conflictul de hash ce va urma va testa ipoteza lui Satoshi”.

Atacul de fork

În realitate, Wright vede viitoarea diviziune în termenii regulii privind cel mai lung lanț bitcoin. Acesta este mecanismul de consens al Bitcoin care spune că va supraviețui cel mai lung lanț în cazul în care se realizează o diviziune.

În esență, asta înseamnă o luptă între lanțurile concurente, iar supraviețuitorul va fi considerat “adevăratul” Bitcoin.

În cazul Bitcoin Cash, ambele implementări au refuzat să adauge așa-numita “protecție replay”. Acesta este un cod care permite utilizarea în siguranță a fondurilor atunci când are loc o diviziune.

“Nici Bitcoin SV, nici Bitcoin ABC nu au implementat protecție împotriva repetării tranzacțiilor, deoarece intenția este ca un singur lanț să supraviețuiască”

a scris într-un comunicat de presă publicat la începutul acestei luni, compania nChain din spatele Bitcoin SV.

Aceasta înseamnă că, fără precauții speciale, utilizatorii ar putea pierde fonduri în timp ce tranzacționează pe un lanț divizat. În mod similar, hackerii pot exploata vulnerabilitatea pentru a extrage fonduri din schimburi.

“Utilizatorii ar putea pierde bani din cauza acestei decizii”, a declarat Chris Pacia, dezvoltator pentru OpenBazaar.

Există și alte modalități prin care cele două versiuni ar putea continua conflictul după fork, mai ales dacă una dintre tabere continuă să domine puterea de hash.

Blocuri goale

De exemplu, Bitcoin SV ar putea să mineze blocuri goale care nu conțin tranzacții. În combinație cu o rată de hash majoritară, acest lucru ar putea duce la respingerea tranzacțiilor utilizatorilor din lanț. Practic, rețeaua afectată ar putea să se blocheze.

Potrivit lui Rizun, costul acestui atac

“este aproape zero pentru SV, presupunând că au putere hash majoritară”.

Cu toate acestea, pentru minoritatea onestă, costul este extrem de ridicat.

“Ei cheltuiesc o mulțime de resurse pentru a mina un bloc, doar pentru a ajunge orfan și vor pierde recompensa de 12.5 BCH/ bloc. Minerii cinstiți ar putea să renunțe “

a explicat Rizun.

Alternativ, minerul ar putea pur și simplu să includă tranzacții inutile sau “junk” în bloc, ceea ce ar avea un efect similar cu blocurile goale. Potrivit lui Chris Pacia, această abordare

“forțează minerii să valideze și să păstreze toate tranzacțiile junk”.

Double spending

O majoritate de 51% înseamnă că atacatorii Bitcoin SV ar putea efectua un așa-numit “atac double-spending”. Asta înseamnă că un atacator imprimă fonduri inexistente dintr-un exchange.

Un atac notoriu în industria cripto, un astfel de atac necesită majoritatea puterii de hash să funcționeze.

Având în vedere puterea hash, un miner poate produce blocuri în secret care conțin tranzacții false înainte de a injecta tranzacțiile în blockchain.

Rizun este de părere ca șansele ca un astfel de atac să aibă loc sunt reduse. Spre deosebire de activitatea ostilă dintre lanțurile concurente, double spending este o “activitate criminală flagrantă”.

“Satoshi’s shotgun”

Potrivit lui Pacia, este posibil ca și un atacator cu rata de hash majoritară să lase lanțul ABC să crească, înainte de a suprascrie blocurile.

“Acest lucru ar determina utilizatorii, în special exchange-urile, să piardă milioane de dolari, deoarece tranzacțiile lor se inversează. [Wright] a amenințat că va face acest lucru “, a spus Pacia.

În plus, Rizun a enumerat și alte opțiuni, precum “poison-block attack, denial-of-service attacks, network-partition attacks și zero-day exploits,”, printre tipurile de activități care ar putea apărea între tabere.

De exemplu, au apărut zvonuri înainte de lansare despre ceva care a fost poreclit “Satoshi’s shotgun”. Acest proces ar injecta volume mari de tranzacții de spam în lanțul concurente. Tranzacțiile de spam ar inunda blocul, încetinind timpul necesar pentru confirmarea tranzacțiilor standard.

“Am văzut [Satoshi’s shotgun] în acțiune pe 10 noiembrie. Aparent, acesta a generat până la 800 de tranzacții pe secundă”

a spus Rizun.

Lupta corectă

Rizun a explicat o altă posibilitate – ceea ce el numește o “luptă corectă” – în care SV ar împiedica pur și simplu schimbările pe care ABC intenționează să le facă de la activare.

Acesta este un alt tip de atac care necesită majoritatea ratei hash pentru a funcționa. Bitcoin SV ar putea mina blocuri valabile pentru ambele implementări, dar ar pedepsi minerii care încearcă să activeze modificările ABC prin refuzul de a le include într-un bloc.

“În acest fel, SV ar putea încerca să elimine minerii loiali ABC până când vor renunța la schimbări”

a spus Rizun.

Un astfel de atac ar împiedica ABC să se activeze și ar asigura că SV devine dominantă pe blockchain-ul BCH. Potrivit lui Rizun, aceasta este cea mai eficientă formă de atac, dar

“probabil și cea mai dificilă din punct de vedere tehnic de implementat”.

“Este doar o opțiune bună dacă le pasă de BCH. Dacă SV dorește să distrugă BCH, atunci [aceasta] nu ar fi o opțiune bună “, a spus Rizun.

 

Până la urmă, rămâne de văzut cum va evalua situația după hard fork-ul Bitcoin Cash. Singurul avantaj va fi că viitorul va permite testarea tehnologiei blockchain în situații compleze.

“Oamenii cred că implementarea blockchain este securizată pe baza unui praf magic matematic. Realitatea nu funcționează așa.”

a spus Rizun. Concluzia sa a fost:

“Nu știm dacă tehnologia blockchain funcționează. Ar putea suna ciudat, dar este adevărat.”