Directorul executiv al celei mai mari companii de administrare de fonduri din lume a spus săptămâna asta despre ETF-urile bitcoin că nu au nici o utilitate pe piață și că nu le vede rolul.

Într-o discuție cu reporterii Bloomberg pe 3 octombrie, Mark Wiedman, director global la iShares și Index Investments-BlackRock, acesta și-a spus părerea despre ETF-urile bitcoin, sau în general de criptomonedă. Mai multe companii au încercat deja să lanseze astfel de produse. Până în acest moment, agenția americană SEC nu a aprobat nici una dintre cereri. În unele cazuri au respins direct cererile, în mod public. În alte cazuri, le-au cerut celor care au înaintat documentele să își retragă singuri dosarul și să renunțe la proiect.

Wiedman a spus în interviu că nu crede că vor exista vreodată fonduri de tranzacționare la schimb pe bază de bitcoin. A vorbit în schimb despre alte produse legate de ETF-uri și pe care compania le recomandă propriilor clienți, pe care aceștia să le păstreze ca stocare de valori. În cazul bitcoinului, Wiedman a spus că „nu [îi] încurajează pe clienți să păstreze bitcoinii la nesfârșit.”

Pe problema ETF-urilor în sine, Wiedman a continuat prin a spune:

„Nu prea înțeleg care este sensul unui ETF bitcoin. Vorbim despre produse de tranzacționare care sunt dificil de accesat. Dacă bitcoinul o să aibă vreodată succes –și repet, nu este genul meu – tot nu o să-l recomand. Dacă însă ar fi [de succes], de ce ai avea nevoie de un ETF ca să îl accesezi?”

Wiedman nu este singurul executiv din cadrul companiei care a făcut comentarii despre criptomonede săptămâna aceasta.

Chiar în aceeași zi, directorul de operațiuni de la BlackRock, Larry Fink, a fost citat spunând că este „foarte încrezător” în potențialul criptomonedelor. Acestea fiind spuse, a vorbit despre speculațiile de pe piață. A sugerat că monedele digitale se mențin pe linia de plutire din cauza spălării de bani.

Citește aici și „ETF-urile bitcoin, explicate pe înțelesul tuturor” pentru a înțelege mai bine discuția.