Autoritatea de Drumuri și Transporturi din Dubai (RTA) a anunțat că în anul 2020 va lansa un program de management al vehiculelor bazat pe tehnologia blockchain, care va pune la dispoziția clienților istoricul complet al mașinii ”de la producător până la casare”.

Inițiativa face parte din proiectul Dubai 10x, lansată anul trecut de prințul regent al Dubai, împreună cu directorul consiliui executiv, care urmărește ca până în anul 2020 toată activitatea guvernului din Dubai să se bazeze pe tehnologia blockchain.

Proiectul RTA va include inițial toate autovehiculele din Dubai, urmând ca ulterior să fie extinsă pentru a acoperi Emiratele Arabe Unite. Directorul RTA, Mattar al Tayer, a declarat:

”Platforma va aduce bebeficii tuturor – de la producătorii de mașini, distribuitorii, autoritățile de reglementare, companiile de asigurări, cumpărători și vânzători, deoarece va asigura transparență și încredere în tranzacțiile cu autovehicule. De asemenea, va preveni disputele și va scădea costul serviciilor, deoarece pune la dispoziția tuturor detalii cu privire la proprietarii anteriori, istoria accidentelor și toate detaliile necesare pentru a lua o decizie informată”.

RTA va colabora cu un consultant IBM pentru formularea strategiei, iar partenerii vor include Vama din Dubai, Poliția, Departmaentul de Dezvoltare Economică din Dubai, Autoritatea de Standardizare și Metrologie din Emirate, Ministerul Afacerilor Interne din Emiratele Unite, precum și alte autorități în domeniu.

Este prima inițiativă guvernamentală de acest tip din lume și se încadrează în politicile declarate de Dubai de adoptare a tehnologiei blockchain la nivel guvernamental. În octombrie anul trecut, ei au anunțat că vor lansa propria criptomonedă, emCash, iar în aceeași lună au găzduit primul program guvernamental de instruire pentru utilizarea platformei Ethereum.