De-a lungul istoriei, Elveția s-a remarcat în lumea financiară drept una dintre cele mai potrivite destinații, iar recent si ca hub cripto. Asta datorită calității serviciilor oferite și a legislației ce favorizează clienții.

Odată cu dezvoltarea industriei criptomonedelor, nu este suprinzător că această țară a devenit un hub cripto important pentru piața emergentă. De altfel, orașul Zug este botezat ”Crypto Valley”, o analogie cu ”Silicon Valley”. Cea din urma este regiunea din California unde își au sediul majoritatea companiilor tehnologice importante.

Crypto Valley este considerat unul dintre cele mai importante centre pentru experți, investitori și entuziaști. Cu conferințe și evenimente înfloritoare de-a lungul anilor, aceștia se intalnesc aici pentru a face schimb de idei și informații.

Guvernul elvețian a susținut de asemenea crearea Asociației Crypto Valley cu scopul de a fi

“o asociație independentă, susținută de guvern, stabilită pentru a profita pe deplin de avantajele Elveției pentru a construi cel mai perfomant ecosistem bazat pe blockchain și criptomonede“.

Antreprenorii cripto aleg frecvent regiunea pentru lansarea de ICO-uri, mai ales în contextul în care Autoritatea de Supraveghere a Piețelor Financiare din Elveția oferă frecvent clarificări și ghiduri cu privire la criptomonede și tokenuri.

In plus

Activitatea companiilor blockchain și cripto este simplificată și de faptul că obțin servicii bancare mai ușor decât în alte țări. Banca Swissquote, una dintre cele mai mari din țară, oferă un pachet de servicii special concepute pentru industria criptomonedelor. În acest sens sunt de menționat si băncile private Vontobel și Falcon Bank.

Guvernul din Elveția a decis să adopte tehnologia blockchain pentru realizarea referendumurilor. Acestea sunt utilizate frecvent ca instrument de decizie naționale și regionale.

În perioada 2016-2018 au fost realizate nu mai puțin de 8 astfel de interogări ale populației. Iar luna trecută, orașul Zug a utilizat blockchain pentru un test declarat reușit. Populația s-a declarat dispusă pentru a utiliza un sistem de identificare bazat pe blockchain (digital ID) pentru plata taxelor și a altor servicii guvernamentale.

Compania Swiss Infrastructure and Exchange (SIX), care gestionează cea mai mare bursă din Elveția, a anunțat recent că dezvoltă o platformă integrată dedicată bunurilor digitale:

“Acesta este începutul unei noi ere pentru infrastructurile piețelor de capital. Pentru noi, este foarte clar că tehnologia blockhain și criptomonedele vor defini viitorul industriei financiare”.

Elveția a demonstrat de-a lungul istoriei că este capabilă să găsească echilibrul potrivit între inovație, responsabilitate, secretizare și securitate. Evoluția utilizării blockchain în sectorul privat și public și crearea Crypto Valley demonstrează că aceste calități sunt încă prezente.