La începutul lunii, guvernul chinez a anunțat că va lansat o evaluare a criptomonedelor, iar raportul a fost publicat ieri și include 28 de monede digitale.

În conformitate cu această analiză, Ethereum se clasează pe locul unu din 28 de criptomonede, Bitcoin este pe locul 13 iar pe ultimul loc este XEM. Alte criptomonede populare ocupă de asemenea locuri neașteptate – Ripple (XRP) este pe locul 17 iar Litecoin este de locul 21, iar altele, care se află în top 10 market cap nu se regăsesc deloc (pecum EOS și Tron), probabil deoarece nu au un blockchain public.

Cele trei criterii utilizate pentru realizarea topului au fost tehnologia, aplicabilitatea și inovația.

Probabil că cel mai surprinzător rezultat a fost obținut de Bitcoin, care a obținut un punctaj foarte scăzut în ce privește tehnologia și aplicabilitatea, justificat în mare parte de lipsa unei soluții eficiente de scalabilitate.

Cel mai mare punctaj la criteriul tehnologic a fost obținut de Steem, urmat de Ethereum și de Bitshares.

Din punct de vedere al aplicabilității, au fost apreciate NEO, Ethereum și Qtum, iar la categoria inovație, Bitcoin a primit punctaj maxim, urmat de Komodo și Ethereum.

Este clar că acest sistem de rating nu a luat în considerare popularitatea criptomonedelor sau valoarea lor de pe piață – dacă facem o comparație cu topul actual de market cap , se poate spune că între cele două sisteme de evaluare nu există nicio legătură.

 

Ceea ce ar trebui extras din acest raport însă sunt două aspecte majore: guvernul chinez a demonstrat în numeroase rânduri că este împotriva criptomonedelor, iar sistemul ales pentru evaluarea lor demonstrează care sunt aspectele ce prezintă interes. Faptul că acordă atenție acestei piețe este un semn pozitiv, însă pare evident că nu vor fi dispuși să tolereze astfel de activități pe teritoriul Chinei până când nu vor identifica aspectele utile concrete ale criptomonedelor.

Reacția comunității cripto la raport nu a fost una pozitivă – majoritatea consideră că aceste criterii nu sunt relevante sau că sunt interpretate greșit.

De altfel, comunitatea a avut o reacție similară și la topul publicat de compania Weiss la începutul acestui an, când Ethereum a primit raring de B iar Bitcoin C+.

Justificarea a fost similară – Bitcoin întâmpină blocaje frecvente în gestionarea tranzacțiilor, provocând întârzieri și comisionae mari, în timp ce Ethereum are o tehnologie mai adaptativă și viteză mai mare de procesare a transferurilor, cu toate că are uneori blocaje. Lista completă a evaluărilor Weiss se poate găsi aici