Agenția de Servicii Financiare din Japonia (FSA) derulează o nouă rundă de verificări ale procedurilor AML ale exchange-urilor cripto. Conform presei locale, controalele se datorează faptului că în această toamnă, FATF va realiza o nouă evaluare a procedurilor AML ale Japoniei.

În plus, în luna iunie, Japonia va găzdui Summit-ul privind piețele financiare și economia mondială (G20 2019) în Osaka. Este de așteptat ca unul dintre subiectele ce vor fi abordate la summit să fie reglementările internaționale privind criptomonedele și ofertele inițiale de monede (ICO).

Evaluare FATF în toamnă

Autoritatea de reglmentare internațională Financial Action Taskforce (FATF) realizează periodic evaluări ale politicilor KYC/AML ale țărilor membre. În octombrie 2018, FATF și-a modificat regulile pentru a include exchange-urile cripto în cadrul său de reglementare AML. De asemenea, a cerut țărilor membre ale G7 să înceapă implementarea strategiilor de înregistrare, licențiere și monitorizare ale acestor companii.

vinde bitcoin

În 2008, Japonia a primit cel mai scăzut scor în ce privește verificarea identității participanților la tranzacții financiare. În ultimii 10 ani, Japonia a realizat demersuri majore de îmbunătățire a procedurilor KYC/AML, cu o atenție deosebită pentru industria cripto.

FSA a emis o serie de ordine de cu privire la măsuri adecvate de combatere a spălării banilor. De exemplu, clienții nu au voie să folosească o cutie poștală în locul unei adrese personale de domiciliu pentru a-și crea conturi.

Japonia pro-cripto

Japonia a fost prima țară care a implementat un sistem de licențiere pentru exchange-urile cripto. Regulile prevăd sisteme stricte KYC/AML și proceduri de securitate care să protejeze fondurile clienților.

FSA a anunțat în ianuarie că există șapte cereri de obținere a licențelor cripto în țară. Cererile sunt revizuite pe o perioadă de șase luni, deoarece organizația financiară examinează răspunsurile solicitantului la peste 400 de întrebări.

Spre deosebire de China și Coreea de Sud, Japonia nu a declarat o interdicție națională pentru ICO. Acestea însă trebuie să respecte reglementările existente în industria financiară tradițională.
FSA a declanșat runda de noi inspecții în pregătire pentru summitul G20 de luna viitoare.

Japonia ocupă funcția de președinte pentru anul 2019 al forumului internațional G20. Unul dintre subiectele ce vor fi abordate în cadrul summit-ului vor fi măsurișe de combatere a spălării banilor folosind criptomonedele. Din acest motiv, FSA dorește să se asigure că exchange-urile locale și instituțiile financiare au reguli clare implementate.

Luna trecută, exchange-urile Huobi și Fisco au fost investigate de FSA pentru a evalua protecția clienților și procedurile KYC/AML.

Oficialii FSA au declarat:

“Vom continua cu inspecțiile la fața locului și ne vom asigura că totul funcționează cum trebuie.”