De obicei, când oamenii se gândesc la operațiuni de minerit bitcoin, se îndreaptă către țări ca Islanda și China. Mulți nu știu că Georgia, o țară cu teritoriu mic, este pe locul doi în topul celor mai profitabile locații pentru minerit, imediat după China.

Minerii de criptomonedă se îndreaptă către Georgia

Georgia este o regiune cunoscută pentru vinurile sale de soi. În această perioadă, regiunea a devenit cunoscută ca centru de minare cripto, unde antreprenorii caută să facă profituri. Georgia este un stat-națiune democratic, localizat la granița dintre Europa de Est și Asia de Vest. În ultimii ani, minerii de bitcoin și criptomonedă s-au îndreptat către Georgia, pentru că aici găsesc hidrocentrale care vând electricitate la prețuri mici și pentru că lipsesc reglementările. Conform unui raport recent al NPR, compania americană Bitfury avea la un moment dat cea mai mare parte din facilitățile de minare din Georgia. Aici există însă și multe alte operațiuni mai mici. Centrele de minare din Georgia deținute de Bitfury se aflau în afara regiunii Tbilisi. Conform rapoartelor recente, locația principală a fost între timp vândută.

Și dintre minerii care fac operațiunile de acasă, mulți și-au deschis taraba în Georgia. Printre ei se numără Bexhani Buzhaidze, rezident al Telavivului, care își suplimentează veniturile din minarea de bitcoin și zcash. Buzhaide a explicat într-un interviu recent că anul trecut strângea cam 800 de dolari pe lună din zcash, iar operațiunea îl costa doar 80 de dolari. Buzhaide a explicat că patru dintre prietenii lui participă de asemenea la minare. Mai mult, criptomonedele le-au adus georgienilor visul unei tehnologii care o să dezlănțuie într-o zi piețele libere din toată lumea, fără capitalismul pervertit.

„Nu ne mai trebuie bănci”, a spus Buzhaidze. „O să fie un lucru bun pentru societate.”

Birocrația în Georgia și minarea de bitcoin

Chiar dacă reglementările sunt mai puțin aspre decât în alte țări, banca centrală din Georgia a lansat comunicate către investitorii retail cum că monedele digitale ar putea să fie „investiții riscante”. Cu toate acestea, sunt mulți cetățeni care vor ca industria monedelor digitale să aibă succes pe teritoriul țării. Recent, un partid politic de aici a început să mineze criptomonede pentru a-și finanța campaniile. Cu toate acestea, estimările anuale ale electricității arată că s-au cheltuit 28 de milioane de kilowatti pe oră, ceea ce pentru unii politicieni este destul de îngrijorător.

Unii birocrați din opoziție pun de asemenea problema că fostul prim-ministru al Georgiei, Bidzina Ivanishvili, a făcut un parteneriat secret cu operațiunile Bitfury. Registrele publice arată un fond legat de una din ramurile de investiții a lui Ivansihvili, care le-a permis celor de la Bitfury să împrumute fonduri. După spusele avocatului Bitfury, împrumutul a fost plătit în totalitate. Acesta a explicat că nu au mai rămas legături financiare de niciun fel.

Totuși, publicațiile locale de știri ca Georgia Today detaliază că George Kikvadze de la Bitfury este un membru activ al vehiculului de investiții a lui Ivanishvili. Între timp, compania a vândut principalul centru de date în Georgia, dar rulează încă operațiuni de minare mai mici pe teritoriul țării și închiriază locația unde se afla centrul de date. Datele de pe blockchain arată că săptămâna asta cei de la Bitfury au avut 1,8% din rata de hash globală a bitcoinului.

Folosirea sectorului energetic din Georgia poate să fie foarte rentabil. Prețurile din regiune ajung la 15-22 de bani/kWh, conform cercetărilor Galt & Taggart. Sunt 22 de centrale hidroenergetice în construcție și 72 de centrale deja construite. Minerii de criptomonedă din întreaga lume văd acum țara ca o regiune profitabilă și se gândesc să se stabileasc în Georgia, care devine încet-încet un epicentru pentru minarea cripto.