În ultimele 24 de ore, s-au tranzacționat 7 miliarde de dolari în bitcoin la nivel global. Asta conform datelor oferite de Coinmarketcap, agregatorul de date despre criptomonedă la care apelează întreaga industrie. Nu toată lumea este însă de acord cu această cifră. Honest Coinmarketcap (Coinmarketcap real) este un nou proiect care are ca scop să clarifice lucrurile și să scape de volumele  de tranzacționare gonflate.

Honest CMC acuză Coinmarketcap de volume falsificate

Acuzațiile că spală tranzacțiile și publică volume false s-au ținut coadă după piețele cripto ani de zile. Sincer vorbind, acest comportament nu poate fi pus pe seama celor de la Coinmarketcap. Este însă datoria siteurilor ca CMC să raporteze datele precise, pentru propria reputație și spre binele tuturor celor din spațiul cripto. Din cauza felului în care își extrage datele de la schimburi, exacerbat de felul în care aceste platforme înregistrează activitățile de trading, Coinmarketcap a fost îndelung criticat. În încercarea de a obține o vedere reală a volumelor globale, Andrew Rennhack a creat o alternativă la CMC pe care a numit-o Honest Coinmarketcap. Proiectul este unul rudiementar și nu ține cont de multele variabile care afectează volumele tranzacționate. Dacă e să ne luăm după date însă, volumele de tranzacții cripto au fost surpaevaluate masiv.

Volumele tranzacționate ar putea să fie supraevaluate cu 80% sau mai mult

Dacă apăsați pe al doilea tab din lista de pe Honest Coinmarketcap, puteți compara volumele listate și reale pentru criptomonedele tranzacționate, față de diferite monede fiat. Siteul raportează că volumele bitcoin și ethereum sunt în proporție de 80% false, iar ripple și bitcoin cash stau ceva mai bine, cu 43%, respectiv 70%. Cele mai multe monede din top 20 după volumul de piață au volume false între 40 și 90%.

Deși datele oferite de Honest CMC nu ar trebui să fie neapărat luate de bune, descoperirea lor coincide cu un raport precedent, care spunea că volumele tranzacționate la unele schimburi ar fi exagerate cu până la 95%. Ținând cont de dominația pe piață a Coinmarketcap – siteul se numără acum în primele 400 de siteuri din lume – acesta va continua să reprezinte un benchmark pentru datele de tranzacționare. Dacă CMC nu schimbă felul în care preia datele brute, volumele tranzacționate vor rămâne neajustate, indiferent cât de imprecise ar fi.