Stratul de internet care este accesibil prin intermediul browserului Tor a contribuit la creșterea Bitcoinului în primii săi ani. De atunci, piețele darknet au proliferat, dar au ajuns să joace un rol mai mic în dezvoltarea criptomonedelor. Două lucrări recente de cercetare oferă o perspectivă asupra caracteristicilor, avantajelor și pericolelor Deep Web.

Monitorizarea migrării furnizorilor către Dream Market

În urma operațiunii Bayonet, o investigație care a închis piețele Hansa și Alphabay, mulți furnizori s-au adunat în Dream Market. Dream este cea mai veche piață darknet (DNM) și a văzut un aflux de noi furnizori și cumparatori în urma operațiunii Bayonet din 2017. O lucrare recentă de cercetare a urmărit mișcarea vânzătorilor la Dream și a monitorizat schimbările ulterioare în comportamentul lor.

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Delft au urmărit vânzătorii care au folosit cheile PGP pentru a-și verifica conturile Dream. O parte dintre aceștia au folosit aceleași chei ca pe Alphabay și Hansa. Ei au descoperit că Alphabay a adus 50% din noii furnizori, în timp ce doar 2% din înregistrările Dream au sosit de la Hansa.

Deep Dot Web a citat raportul:

”66% dintre utilizatorii care migrează către Dream Market nu au luat măsuri evazive vizibile. Cu toate acestea, 20% dintre utilizatori și-au schimbat cheile PGP, 8% și-au schimbat numele de utilizator, iar 6% au luat ambele măsuri.”

Pentru moment, Dream Market pare să fie înfloritoare: platforma care acceptă BTC și BCH a fost activă 98,35% din timp de la sfârșitul anului 2013.

De ce se utilizează Deep Web?

Într-o săptămână în care Craig Wright a atras critici, afirmând că Bitcoin nu este anarhist, anti-stat sau fără permisiune, merită analizat de ce oamenii folosesc instrumente cum ar fi deep web. Mulți specialiști cred că piețele darknet sunt o utilizare legitimă pentru criptomonede și apără vocal dreptul indivizilor de a tranzacționa pe DNM.

O analiză recentă a unui cercetător indian a subliniat câteva dintre avantajele și dezavantajele utilizării deep web. Pe lângă evidențierea părții întunecate a deep web, lucrarea identifică beneficiile pe care le oferă. Acestea includ anonimatul și ascunderea identității, libertatea de exprimare, ocolirea site-urilor blocate, cunoașterea și conștientizarea.

Concluzia analistului este:

“Deep Web va continua să perplexeze și să fascineze pe toți cei care folosesc internetul … dark web este o porțiune vastă a spațiului cibernetic și oferă resurse neprețuite care nu ar trebui să fie trecute cu vederea de către cercetătorii serioși. [Acesta] oferă o modalitate ușoară de a se conecta cu oamenii de interese paralele și de a facilita interacțiunea lor. “