Scăderea accentuată a prețului ETH testează fezabilitatea întregului sistem de împrumut MakerDAO.

MakerDAO este cea mai mare și cea mai importantă aplicație din ecosistemul de finanțe descentralizate (DeFi) al Ethereum. În acest moment, se confruntă cu posibilitatea de a-și opri activitatea din cauza prețului scăzut al ETH.

Conceptul de finanțe descentralizate – Ce este si ce presupune?

Protocolul Maker funcționează prin crearea de împrumuturi în tokenul DAI atunci când utilizatorii încarcă ETH sau BAT în sistem ca garanție. Maker apoi vinde automat acea garanție prin licitație atunci când piața scade. Scopul este de a scoate DAI de pe piață până când sistemul își atinge obiectivul de garantie in ETH/BAT de 150%.

Licitații de Ethereum cu valoare zero

Problema este că prețul ETH a scăzut prea mult pentru ca licitațiile automate ale MakerDAO să țină pasul. Mai exact, valoarea oficială a scăzut de la 250 de dolari la 95 de dolari în ultima săptămână.

În plus, din cauza lipsei unui prag minim de valoare, ETH în valoare de 8 milioane de dolari au fost vânduti la prețul de 0$. Utilizatorii au descoperit că garanțiile lor au fost lichidate fără ca ei sa primească DAI la schimb.

Pe forumul oficial al Fundației MakerDAO se menționează:

„Comunitatea MakerDAO și Fundația Maker lucrează împreună pentru a monitoriza, evalua și rezolva situația actuală.
Ceea ce s-a întâmplat astăzi este că în timpul scăderii mari a prețului ETH, o mulțime de garanții au devenit disponibile pentru lichidare. În același timp în care rețeaua Ethereum a fost congestionată cu o mulțime de tranzacții, ceea ce a dus la o creștere accentuată a prețului gas.
Acest lucru a dus la o situație în care un singur keeper a continuat să declanșeze lichidări și a licitat 0 $ pentru ETH, fără concurență. Această situație a durat în jur de 2/3 ore, înainte ca alți participanți să intre și să reia funcționarea normală.
În consecință, unele garanții s-au lichidat cu 0 DAI care revin în sistem, rezultând o pierdere netă pentru sistem. MakerDAO a avut un excedent de + 500.000$ înainte de scăderea prețului, iar acum are un deficit de 4 milioane de dolari care trebuie completat.
Protocolul acoperă această problemă, soluția fiind declanșarea unei emisii de MKR ce vor fi vândure prin licitație. DAI obținute prin această metodă va fi folosit pentru acoperirea pierderilor.
Pentru a evita câștigarea unei licitații de Ethereum cu valoare zero, echipa Maker discută în prezent soluțiile posibile.”

Fundația MakerDAO trebuie sa vina cu o solutie 

În prezent, fundația MakerDAO și deținătorii tokenului de guvernare MKR discută despre implementarea unor măsuri care să prevină astfel de situații pe viitor.

Opțiunile includ reducerea ratei de economii DAI, prelungirea duratei de timp pentru licitații de lichidare și chiar declanșarea opririi de urgență, în mod efectiv o repornire a sistemului MakerDAO.

Dacă s-ar produce o oprire a MakerDAO, piața cripto ar fi inundată cu aproximativ 2,4 milioane ETH. Atât dezvoltatorii cât și comunitatea consideră că această măsură este una de ultimă instanță.

În prezent, cea ma probabilă soluție este emiterea a mai multor tokenuri de guvernanță MKR.

CryptoZZ