Bitmain se află din nou în milocul unui scandal, de data asta cu comunitatea monero. Cei de la Bitmain au anunțat că vor lansa minerii de monero Cryptonight-capable X3. Unitatea este oferită la reduceri clienților existenți, dar criticii pretind că asta din cauză că minerii GPU or să fie în curând ineficienți la minarea de monero, principala fisă care folosește tehnologia Cryptonight de la X3.

Dezvoltatorul monero, Riccardo Spagni, a accentuat că minerii de monero nu vor funcționa pe această criptomonedă din cauza unei bifurcații hard programate special ca să păcălească algoritmul Cryptonight.

Cryptonight – coșmarul monero

„Ne bucurăm să anunțăm noul Antminer X3, care minează criptomonede în baza algoritmului de hash Cryptonight”, au postat pe Twitter cei de la Bitmain pe 15 martie. Noile unități ar începe să fie trimise imediat, în limita la o unitate pentru un singur client ca să se asigure că utilizatorii nu își pun de-o parte prea multe aparate. Prețul ar urma să scadă la 3000 de dolari pentru clienții existenți, conform unui mesaj pe email.

Cei care au postat pe canalul de Reddit al monero îi îndeamnă pe cumpărători să nu cumpere minerii de monero ASIC, din cauza schimbării la algoritmul proof-of-work programat pentru viitorul apropiat.

Alții au mers atât de departe cât să îi acuze pe Bitmain că minează cu aparatele de mai multe luni și că abia acum încep să le vândă publicului, pentru că monero face o schimbare la algoritm în urma căreia aparatele nu or să mai poată să fie folosite.

Bătălia algoritmilor – cum au pornit cei de la Bitmain un război al minerilor ASIC

Cryptonight, chipsetul X3 de la Bitmain, a devenit un real coșmar pentru toți care încearcă să trăiască de pe urma minării de monero anul acesta. Așa cum a spus un observator foarte atent, după ce Bitmain a pus stăpânire pe chipuri, rata de hash a monero a crescut. Echipa monero, condusă de Riccardo Spagni, care a spus despre Bitmain că este „cunoscut ca actor negativ”, s-a străduit să dea sens celor întâmplate. Un botnet de minare monero a infectat milioane de calculatoare, iar aceasta ar fi una dintre posibilele motive pentru creșterea ratei de hash. Între timp, au renunțat la ideea că aceasta ar fi cauza principală.

Pentru a combate creșterea bruscă a ratei de hash, cei de la monero au anunțat o schimbare la dovada de lucru, pe 11 februarie, care ar face moneda mai puțin susceptibilă la algoritmul Cryptonight. Nu au spus precis ceva direct despre Bitmain, dar în postarea lor au scris că „minarea în general este predispusă la efectul bogații se îmbogățesc și mia mult, ceea ce duce în cele din urmă la centralizare”.

„O să facem o bifurcație hard de urgență pentru a descuraja orice amenințare de la ASICURI dacă este nevoie.” Mai mult, pentru a menține descentralizarea și pentru a descuraja dezvoltarea de ASIC-uri… echipa monero propune modificarea hashului Cryptonight cu dovadă de lucru la fiecare bifurcație programată de două ori pe an. În cele din urmă, o să continuăm să studiem funcții alternative la dovadade lucru care ar oferi o mai bună rezistență ASIC decât Cryptonight.

Ca rezultat la bifurcației hard, Bitmain X3 nu o să mai aibă nici o valoare, cel puțin nu pentru minarea de monero. Toat acestea or să fie lăsate pentru altcoinuri ca bytecoin, digitalnote și darknetcoin – monede care nu pot să fie ușor schibate pe piață ca să amortizeze costurile de minare.

Oricine comandă noile unități Bitmain or să se găsească într-o cursă contra-timp. Cum s-a plâns un utilizator: „Dacă nu își informează utilizatorii că aparatele lor or să fie inutile la minarea celei mai mari și mai populare criptomonede, induc în eroare clienții – și când spun asta sunt prea politicos.”

Până să înceapă să trimită pe piață noile Antminer, mai multe monede Cryptonight s-ar putea să facă deja bifurcația, caz în care cumpărătorii ar putea să ajungă să aibă cel mai scump bibelou de pus în vitrină din lume.