O monedă digitală susținută de o bancă centrală ar putea înlocui dolarul ca moneda de referință globală, a declarat Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei.

Vorbind la Simpozionul de politică economică din Wyoming, Carney a discutat despre necesitatea unui nou sistem monetar și financiar internațional (FMI). El a menționat de asemenea că, deși dolarul american a jucat un rol dominant în ordinea mondială în trecut, evoluțiile recente, cum ar fi globalizarea și disputele comerciale, în prezent, el poate avea un impact negativ mai puternic asupra economiilor naționale.

Urmareste canalul nostru de YouTube!

„Influența dolarului asupra condițiilor financiare globale ar putea scădea, în mod similar, dacă ar fi creată o arhitectură financiară în jurul noii monede digitale și ar elimina poziția dominantă a dolarului pe piețele creditului. Prin reducerea influenței SUA asupra ciclului financiar global, acest lucru ar contribui la reducerea volatilității fluxurilor de capital către economiile de piață emergente. “

Guvernatorul a explicat de asemenea că noile tehnologii pot afecta semnificativ rețeaua actuală care protejează dolarul. Un număr din ce în ce mai mare de tranzacții au loc online, iar populația la nivel mondial preferă plățile electronice in loc de cele numerar.

Moneda de referință globală

Deși nu a menționat în mod explicit criptomonedele, Carney a remarcat că

„costurile relativ ridicate ale plăților electronice interne și transfrontaliere încurajează inovația. Noii operatori aplica noi tehnologii pentru a oferi servicii de plată cu amănuntul cu costuri mai mici și mai convenabile.”

Mark Carney a menționat posibilitatea de creare a unei ”monede hegemonice sintetice” (Synthetic Hegemonic Currency – SHC). Aceasta sa fie o monedă digitală susținută de o coaliție a băncilor centrale internaționale.

Dacă acest nou SHC ar prelua o pondere mai mare din comerțul global, „șocurile din SUA ar avea un efect mult mai redus asupra altor economii”, a sugerat el, adăugând:

„În același sens, comerțul global ar deveni mai sensibil la schimbările de condiții din țările celorlalte monede din coșul care susține SHC.”