Un proiect al Uniunii Europene citat de Reuters susține necesitatea elaborării unui euro digital. Conform documentului, statele membre ar trebui să dezvolte o abordare comună cu privire la criptomonede și să accelereze dezvoltarea unei monede digitale la nivelul Uniunii.

Proiectul a fost pregătit de președintele finlandez al Consiliului European și așteaptă amendamente din partea miniștilor de finanțe ale statelor membre. În forma sa actuală, documentul ar escalada campania de reglementare a criptomonedelor în Uniunea Europeană. Există de exemplu propuneri de interzicere a proiectelor cu risc ridicat și prevederi care ar împiedica o criptomonedă stabilă precum Libra.

În ce privește o posibila  moneda euro digitală, proiectul prevede:

“BCE și alte bănci centrale ale UE ar putea explora în mod util oportunitățile, precum și provocările emiterii de monede digitale ale băncii centrale, inclusiv luând în considerare pași concreți în acest sens”.

Proiectul este pe agenda miniștrilor de finanțe ale statelor membre UE din data de 8 noimebrie, în vederea adoptării sale la următoarea adunare din 5 decembrie.

O idee susținută de Banca Centrală Europeană (BCE)

Membrul consiliului BCE, Benoit Coeure, a declarat în septembrie că banca ar trebui „să-și intensifice” planurile pentru o moneda euro digitală europeană.

În versiunea sa cea mai ambițioasă, proiectul ar putea permite consumatorilor să folosească numerar electronic, care va fi depus direct la BCE, fără a fi nevoie de conturi bancare, intermediari financiari sau compensarea contrapărților.

Acest lucru ar permite BCE să preia procesarea plăților digitale și ar reduce costurile tranzacțiilor. Coeure a recunoscut că un astfel de proiect ar ridica provocări tehnice, iar opoziția din partea băncilor este foarte probabilă.

„Avem nevoie de un cadru de reglementare robust pentru a face față monedelor virtuale”,

a declarat Markus Ferber, unul dintre liderii celui mai mare grup al Parlamentului European.

„Comisia Europeană nu a fost suficient de pro-activă până acum. Cu amenințarea Libra la orizont, acum este timpul pentru acțiune.”

a subliniat Ferber.

CryptoZZ