Guvernul Argentinei a impus măsuri mai stricte pentru a împiedica accesul la rezervele valutare internaționale. Ca urmare a acestor măsuri, prețul Bitcoin pe unul dintre exchange-urile locale a ajuns la 11.600$, cu 25% mai mare decât valoarea medie a criptomonedei.

Băncile au redus numărul de angajați

Schimbarea politicii, incertitudinea economică și controalele valutare mai stricte au determinat băncile argentiniene să elimine multe locuri de muncă. Potrivit Buenos Aires Times

”Băncile au început prin reducerea numărului de angajați pe fondul preocupărilor cu privire la bugetele lor pentru anul următor. Există de asemenea teama că guvernul Fernández poate pune limite pe numărul de persoane concediate. Printre cele mai mari lovituri ale sectorului au fost întârzierile la plata notelor locale și a controalelor FX, care limitează capacitatea băncilor de a tranzacționa contracte futures.”

Situația economică din Argentina devine din ce în ce mai precară. Conform datelor de la Banca Mondială, moneda locală s-a devalorizat semnificativ în 2019. Inflația anuală a ajuns la peste 50%, în timp ce PIB-ul a contractat 2,5% în 2018, iar încă 2,5% în primele șase luni ale anului 2019.

Unii observatori sugerează că Argentina, una dintre cele mai mari economii latino-americane, s-ar putea îndrepta către o altă criză economică. Și, pentru a evita criza, guvernul impune controale protecționiste mai stricte.

Actualul președinte, Mauricio Macri, a impus măsuri dure pentru a încerca să prevină criza financiară, precum restricții cu privire la cheltuieli în valute străine. În decembrie, Macri va fi înlocuit de Alberto Fernandez, care este un susținător al acestor măsuri.

Situația economică din Argentina a avut un efect semnificativ pe piața cripto, afectând în special prețul Bitcoin.

Bitcoin, mai scump în Argentina

Traderii argentinieni sunt nevoiți să plăttească mult mai mult pentru un bitcoin pe exchange-urile locale. De exemplu, platforma Ripio, unul dintre principalele exchange-uri cripto din Argentina, evaluează NBTC la aproape 70.000 de pesos argentinieri, adică aproximativ 11.600 de dolari.

De unde cumpar Bitcoin in Romania

Un utilizator Reddit a postat inclusiv o imagine care relevă că Bitcoin ajunsese la 12.759 dolari, reprezentând o primă de 38% în comparație cu alte exchange-uri globale.

CryptoZZ