Ross Ulbricht a fost judecat în cazul Silk Road și a primit cea mai dură decizie – două sentințe de închisoare pe viață fără posibilitate de eliberare condiționată. Cazul lui va fi adus în sfârșit în fața Curții Supreme americane la final de lună, când judecătorii vor decide dacă să asculte sau nu cazul său.

Ca parte a rețelei de radio online, cei de la Bitcoin.com au un nou proiect audio – Oameni din domeniul bitcoin. Cel mai recent episod explorează povestea Mamei Bitcoin – doamna Lyn Ulbricht care luptă pentru eliberarea fiului său și pentru libertatea în general a ecosistemului bitcoin.

Lyn Ulbricht, subiectul principal al celui mai recent episod Oameni din domeniul bitcoin

Oameni din domeniul bitcoin ar putea să exploateze niște subiecte mai sordide ale cazului Ulbricht – trafic de droguri, asasinat și polemicile obișnuite. Este o abordare facilă și probabil mai ușor de marketat, într-un mod mai vulgar. În schimb, Cody Voge a ales o altă rută: care este viața lui Lyn Ulbricht, mama antagonistului din toată presa mainstream și femeia care s-ar putea să nu își vadă fiul liber niciodată. Ce înseamnă să fii aruncat dintr-o dată în aria cripto-anarhică, înconjurată de oameni la care nu s-ar fi gândit deloc până acum.

Este un nou episod dintr-o serie de portrete audio prezentate de Voge.

„Ce am descoperit este că cei mai mulți oameni, chiar și cei care sunt implicați în lumea cripto, nu cunosc toate fețele industriei sau mișcarea aceasta, ori cum vrei să o numești”, spune Voge. „Totul se mișcă atât de repede încât nimeni nu știe tot așa că este ușor să faci greșeli. Vreau să încep prin a-i lăsa pe oameni să își spună poveștile.”

Oameni din domeniul bitcoin are deja cinci episoade și începe cu o conversație foarte sinceră cu Sterlin Luan. Lujan este un entuziast cunoscut din domeniu, iar povestea lui personală este de-a dreptul cinematografică. Luis Buenaventura și Nanu Berks discută în următoarele două episoade, în care arta din jurul spațiului cripto este explorată în profunzime. Buenaventura este expert în remitențe și face ilustrații.

„Desigur că scopul meu este să îi educ pe ascultători într-un fel”, spune Voge. „Lumea cripto este încă o subcultură pe care cei mai mulți nu o pricep și sunt multe subculturi în interiorul său.”

Arta cripto nueste o zonă prea cunoscută, iar o introducere în activitățile lui Berks folosind doar niște imagini mentale a fost o reală provocare.

O rețea în creștere

Voge se află în Colombia și a dezvăluit că s-a întâlnit cu criptomonedele „în contextul Venezuelei”.

„Făceam un reportaj despre criza din Venezuela, în special despre venezuelenii care emigrează în Columbia în căutare de servicii medicale de urgență … Am început să studiez problema și am fost chiar fascinată de diferitele aspecte ale criptomonedei și de cât de mult se leagă pentru unii întreaga ideologie și tot stilul de viață cripto, în timp ce pentru alți ie vorba de o metodă de supraviețuire.”

Oameni din domeniul bitcoin este cel mai recent proiect al lui Matt Aaron, cunoscut pentru programul Săptămâna asta în lumea bitcoin (This Week in Bitcoin), program care a avut de curând un interviu cu olimpicul Apolo Ohno.

Între acest program și Oameni din domeniul bitcoin, a lansat Blockchain 2025, un show înclinat mai degrabă spre tehnologie. Încearcă să sorteze escrocheriile de proiectele legitime pentru tehnologia blockchain. Cel mai recent epison vorbește despre separarea de conținutul obișnuit de creare  a platformelor, cum ar fi Youtube și Reddit, în favoarea unor idei noi ca Steemit și Props.

Cady Voge

Forța seriei este diversitatea sa, unită în jurul unui singur fenomen – criptomonedele.

„Ca povestitor și consumator de povești, am fost mereu atrasă de poveștile despre oameni. Am realizat însă de la început de când am început să vorbesc despre criptomonede un lucru atât de evident că aproape nici nu vreau să vorbesc despre el, dar o să-l spun: banii au impact asupra tuturor. Așa că este foarte ușor să găsești ungiuri interersante când vorbești despre criptomonedă”, reamintește gazda emisiunii.

Într-adevăr, cu atât de multă enfază pe preț și pe reglementări, este ușor să uităm că în spatele bitcoinului există oameni foarte reali, oameni ca Lyn Ulbricht. Presupunem că rămâne pe baricade, pentru că așa am aflat despre ea. Este și victimă și eroină. Emisiunea îi celebrează lupta, dar le reamintește oamenilor și că moneda digitală trebuie păstrată. Amenință ordinea unei lumi cu multe reguli prestabilite, iar unii oameni au de suferit de pe urma faptului că permit să existe așa ceva.