Gigantul online Overstock va deveni prima companie majoră din SUA care-și va plăti o parte din impozitul pe cifra de afaceri în Bitcoin. Compania, care are o diviziune business blockchain, a spus că această tactică este menită să promoveze utilizarea criptomonedelor.

Fondatorul și CEO-ul Patrick Byrne a lăudat statul Ohio și pe trezorierul acestuia, Josh Mandel, pentru inițiativa avută. Ohio va fi primul stat din SUA care va accepta Bitcoin pentru plata impozitelor.

“Suntem mândri să ne asociem cu guverne și oficiali precum trezorierul Mandel, care privesc spre viitor, spre a spori încrederea în sistemele esențiale pentru finanțele națiunii. De mult am fost de părere că adoptarea tehnologiilor emergente, precum criptomonedele (cu condiția ca ele să nu fie însoțite și de legislații restrictive) sunt calea prin care SUA își va menține poziția în avangarda economiei globale, în continuă schimbare.”

a comunicat Byrne într-o declarație.

Overstock, care a fost mereu o corporație-pionier în materie de cripto, își va plăti impozitele în Februarie 2019. În 2014 compania a devenit primul comerciant major ce a permis clienților să plătească online în monede digitale. În același an, Overstock a lansat Medici Ventures, o divizie de afaceri care aplică tehnologii blockchain în industrii deja existente.

Astăzi, Medici Ventures deține un portofoliu global de 19 companii blockchain.

Overstock: Blockchain este “mai mare decât internetul”

În octombrie 2018, Medici Ventures a investit 6 milioane $ în proiectul blockchain Minds. Aceasta este o platformă de socializare care susține că este o alternativă a YouTube, Facebook sau Twitter. Proiectul promite că poate proteja datelor personale ale utilizatorilor, fără a cenzura conținutul.

În noiembrie 2018, Patrick Byrne a confirmat că se retrage din vânzări pentru a se axa exclusiv pe blockchain. El este de părere că este o tehnologie disruptivă, care va transforma lumea.

Revoluția Blockchain are un potențial mai mare decât orice am văzut până acum. Va fi mai mare decât revoluția internetului”, a afirmat Byrne.

Plata impozitelor în cripto, reală sau scamatorie de marketing?

Kevin Werbach – profesor la Școlii Wharton din cadrul Universității din Pennsylvania, este de părere că anunțul trezorerie din Ohio este o “cascadorie PR” elaborată.

“Nu există un avantaj real în plata impozitelor cu bitcoin, la momentul actual.” a spus Werbach. “Statul doar vrea să semnaleze publicului că are o atitudine cripto-friendly.”

Fără îndoială, însă, scamatoria funcționează.

În Europa, parlamentarul Eddie Hughes a îndemnat vehement guvernul Britanic să ia în considerare permiterea rezidenților să plătească facturile la utilități și impozite în Bitcoin. Hughes a considerat că statul Ohio reprezintă un exemplu al creșterii nivelului de adopție al criptomonedelor.

Eddie Hughes a spus că este timpul ca alți membri ai Parlamentului Britanic să se familiarizeze cu blockchain și cripto. În opinia sa, acestea sunt tehnologii disruptive și reprezintă viitorul.

“Putem fi doar înaintea curentului, sau în urma lui. […] Ne aflăm la o răscruce și suntem pe cale de a ne stabili viitorul, iar o poziție în fruntea acestui domeniu se va dovedi foarte benefică”

a spus Hughes.