Asociația Băncilor Germane (Bankenverband) a publicat un raport care susține că „economia are nevoie de un euro digital programabil.” Asociația este formată din peste 200 de bănci comerciale private și unsprezece asociații membre.

Raportul Bankenverband afirmă că responsabilitatea sistemului monetar revine statelor naționale suverane. Așadar, orice monedă furnizată de bănci sau companii private trebuie să se încadreze într-un sistem determinat de stat.

„Orice altceva ar duce în cele din urmă la haos și instabilitate”, se menționează, o aluzie nu prea subtilă la proiectul Libra. În plus, băncile solicită factorilor de decizie naționali și internaționali să acționeze în mod responsabil și să se asigure că nu ar trebui permisă concurența cu monede private.

Un euro digital și o platformă de plăți europeană

Băncile susțin crearea unui un euro digital bazat pe criptografie, care ar funcționa pe o platfromă de plăți paneuropeană:

„Utilizatorul unui euro digital trebuie să fie clar identificabil. Acest lucru necesită un standard european sau, mai bine zis, un standard global de identitate. Cu fiecare formă de monedă digitală, clienții ar trebui identificați folosind un standard la fel de strict ca cel pe care băncile și alte entități obligate trebuie să le aplice în cadrul cadrului legal actual care urmărește lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. “

Conform Bankenverband, un sistem de plată competitiv poate fi bazat doar pe un standard comun și o monedă comună:

„Pentru a menține competitivitatea Europei, pentru a satisface nevoile clienților și pentru a reduce costurile de tranzacție, ar trebui să fie luată în considerare introducerea unei monede digitale programabilă, bazată pe euro.”

Parlamentul Federal German: criptomonedele stabile sunt o amenințare la adresa sistemului monetar existent

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a susținut recent ideea lansării unei monede euro digitale. El a susținut că un astfel de sistem de plăți digitale ar fi benefic pentru Europa. Si că „nu ar trebui să pierdem teren în favoarea Chinei, Rusieie, SUA sau al furnizorilor privați.”

În același timp, Parlamentul Federal German a publicat recent o declarație ce susține:

„Trebuie să ne asigurăm că criptomonedele stabile nu vor deveni o alternativă la monedele de stat, deoarece ar putea compromite sistemul monetar existent.”

CryptoZZ