Germania este una dintre puterile economice mondiale, dar nu s-a remarcat atunci când vine vorba de industria cripto. Situația s-ar putea schimba însă de anul viitor, odată cu implementarea legislației cu privire la blockchain și cripto.

Germania, în urmă în ce privește adopția cripto

Deși are o economie robustă, Germania rămăsese în urma unor țări precum țări precum Elveția, Malta, și Japonia,când vine vorba despre criptomonede și tehnologia blockchain.

Popularitatea Bitcoin și altcoins în rândul populației este relativ redusă – doar 1% dintre cetățeni se apreciază că au folosit criptomonede.

„În Germania, în prezent, există aproximativ 800.000 de proprietari de cripto monede”,

explică Philipp Sandner, șeful Centrului Blockchain de la Frankfurt School.

“Acest lucru reprezintă aproximativ 1% din populația totală, dar în grupul-țintă-cheie tradițional (cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, adepți la utilizarea tehnologiei) este de aproximativ 8-10%.”

În plus, ecosistemul de start-up-uri din Germania este mult mai entuziast când vine vorba despre criptomonede.

“Există un ecosistem de start-up înfloritor la Berlin, Munchen și Frankfurt. Și la Stuttgart, există Börse Stuttgart care a lansat acum un segment cripto pe platforma lor – este primul exchange reglementat din Europa”

a explicat Sandner.

Companiile și instituțiile mai mari rămân însă oarecum sceptice față de cripto:

“În afară de astfel de proiecte de reper de la câteva companii, subiectul activelor criptografice nu este în mare măsură înțeles, iar organizațiile financiare tradiționale sunt foarte reticente în abordarea acestui nou domeniu.”

CryptoZZ

Schimbare în politică, schimbare în adopție

Există însă șanse mari ca situația să se schimbe anul viitor. În ianuarie 2020 vor intra în vigoare noile reglementări ale BaFin, autoritatea financiară germană. Acestea au potențialul de a reduce aversiunea instituțiilor cu privire la tehnologia blockchain și criptomonede.

„Prin noua reglementare care va apărea din ianuarie 2020 va legitima deținerea și tranzacționarea de active cripto de către instituțiile financiare. Aceste activități se vor derula în baza unei licențe BaFin (Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară) din Germania”,

spune Sandner.

“Acest lucru va conduce în mod semnificativ la adoptarea activelor cripto în rândul instituțiilor financiare și, de asemenea, în sectorul de vânzare cu amănuntul.”

Popularitatea Bitcoin in crestere

Un alt imbold al adopției va fi Strategia de Blockchain a guvernului german, care a fost publicată în septembrie.

“În septembrie, administrația Merkel a lansat o strategie națională Blockchain, pentru a deschide calea către economia bazată pe tokenuri”,

a explicat Benjamin Jones, CEO al exchange-ului Bitwala din Germania.

„Strategia este destul de cuprinzătoare și se adresează unui set larg de industrii, eforturi de cercetare și dezvoltare. Include chiar și proiecte pilot pentru utilizarea tehnologiei blockchain în sisteme de identificare a cetățenilor”.

De asemenea, Jones subliniază că:

“Strategia Blockchain afirmă de asemenea că există un dialog instituțional continuu cu factorii de decizie monetară pentru digitalizarea fluxurilor de bani ale băncilor centrale. Acesta ar putea fi un punct de plecare”.

Așadar, adoptarea criptomonedelor și a tehnologiei blockchain este probabil să crească în Germania în următorii ani. Sandner este de părere că țara va deveni un promotor al tehnologiei în Uniunea Europeană.