Sistemul de rezerve federale al Statelor Unite explorează conceptul de monedă digitală a băncii centrale (CBDC) și problemele și riscurile asociate. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului Federal Reserve, Jerome Powell, într-o scrisoare adresată Congresului.

Congressmanii French Hill și Bill Fosters au întrebat banca centrală americană dacă planifică să lanseze o CDBC în viitor.

În răspunsul său, Powell a prezentat opiniile Federal Reserve cu privire la această idee. El a subliniat că, deși agenția nu dezvoltă în prezent un CBDC, a evaluat și continuă să evalueze costurile și beneficiile unei astfel de inițiative.

Experimente pentru a identifica riscurile CBDC

Powell a dezvăluit că agenția desfășoară propriile sale experimente la scară mică, axate pe cercetare pentru a câștiga experiență practică și pentru a înțelege mai bine oportunitățile și limitările cat si riscurile CBDC.

El a subliniat că, înainte de a decide emiterea unei CBDC, Federal Reserve trebuie să abordeze o serie de aspecte legale. Printre acestea se numără politicile monetare și de plăți, stabilitatea financiară, probleme de supraveghere și operaționale, precum și vulnerabilitatea acestora la atacuri cibernetice.

„Dacă este proiectat să fie transparent din punct de vedere financiar și să ofere garanții împotriva activităților ilicite, un CBDC cu scop general ar putea necesita ca Federal Reserve să țină evidența tuturor datelor privind plățile folosind moneda digitală. Uneori, asta ridică probleme legate de confidențialitatea datelor și securitatea informațiilor.”

Powell a menționat de asemenea că ar trebui luate în considerare o serie de caracteristici de proiectare pentru dezvoltarea unui CBDC. Printre acestea au fost menționate existența unei emisii de rezervă, dezvoltarea unui sistem de plăți și gestionarea ideii de anonimat în deținerea și tranzacționarea unui CBDC.

Foster: Nu vrem să rămânem în urma tehnologiei

Cei doi congressmani americani ce au solicitat punctul de vedere al Federal Reserve și-au exprimat entuziasmul cu privire la răspuns.

French Hill a apreciat precauția maniestată de instituția financiară când vine vorba despre adoptarea noilor concepte tehnologice:

„Această decizie ar avea implicații de anvergură asupra fiecărui aspect al politicii monetare a Americii și necesită un nivel profund de analiză pentru a asigura implementarea adecvată.”

La rândul său, Bill Fosters a subliniat că tehnologia evoluează rapid și SUA nu trebuie să rămână în urmă:

„Principala mea preocupare este să nu ajungem să fim surprinși de evoluția rapidă din alte țări, care ar putea pune economia noastră în dezavantaj competitiv și ar amenința influența dolarului american la nivel mondial.”

 

CryptoZZ