Bitcoininfo.ru câștigă procesul împotriva autorităților din Rusia care au blocat accesul la site

Proprietarul site-ului Bitcoininfo.ru a câștigat un apel împotriva unei decizii de blocare a site-ului web impusă de autorități. O instanță din Sankt Petersburg a decis că trebuie să se restabilească accesul și că Nikolay Tonkoshkurov ar trebui să fie despăgubit pentru acțiunile ilegale ale procurorilor și judecătorilor care au prezidat cauza.

Saga legală a început atunci când procurorii din Sankt Petersburg au cerut instanței locale să blocheze Bitcoininfo.ru. Ei au susținut că site-ul a reprezentat o amenințare din cauza conținutului său legat de criptomonede. Accesul la platformă a fost restricționat în 2016, când un tribunal a stabilit că site-ul a încălcat legea “Cu privire la Banca Centrală a Federației Ruse” prin publicarea de materiale despre Bitcoin. Așa-numitele “surogate de bani” sunt ilegale în țară, a afirmat instanța.

După mai multe apeluri ce au ajuns până la Curtea Supremă, Bitcoininfo.ru a câștigat procesul și a stabilit astfel un precendent important pentru site-urile similare. Aproximativ 40 de site-uri cripto au fost blocate în ultimul an de autoritățile din Rusia.

Richard Snowden: chiar dacă Bitcoin dispare, cripto va rămâne

Unul dintre cei mai faimoși americani, Richard Snowden și-a exprimat recent opinia cu privire la criptomonede. Deși nu este un fan al Bitcoin, pe care îl consideră distrugător pentru mediu, el apreciază schimbarea de paradigmă adusă de criptomonede în general.

“Oamenii sunt convinși de capacitatea criptomonedele  de a transfera cantități enorme de bani în întreaga lume în mod electronic, fără implicarea băncilor, în fiecare zi. Într-o zi Bitcoin va dispărea, dar atâta timp cât există oameni care vor să-și poată muta banii fără bănci, criptomonedele își vor păstra valoarea.”

Snowden a criticat însă paradigmele blockchain existente, susținând că sunt necesare unele noi. În opinia sa, Proof-of-work este o activitate distructivă din punct de vedere ecologic. Proof-of-stake nu face decât să transfere puterea în mânile celor bogați, în speranța că lăcomia lor va menține sistemul în funcțiune. În aceasta situație, este necesară dezvoltarea de sisteme noi care să stea la baza criptomonedelor pentru ca acestea să își mențină utilitatea.

Snowden este un fost angajat al CIA care a devenit faimos după ce a publicat câteva zeci de mii de documente secrete ale NSA. Acestea au relevat numeroase programe de supraveghere derulate de guvernul american împotriva propriilor cetățeni. Acuzat de spionaj în Statele Unite, el trăiește în prezent ca refugiat politic în Rusia.

Bitcoin a scăzut la 3500$ în weekend, dar începe să-și revină

În acest weekend, Bitcoin s-a confruntat cu o nouă scădere, ajungând la 3500$. Volumul a crescut la 6.7 miliarde, inițial datorită vânzărilor masive. Ulterior, prețul BTC a început din nou să crească, depășind valoarea de 4000$.

Peter Brandt, investitor proeminent și analist tehnic, a declarat că Bitcoin a intrat într-o fază în care nou-veniții și traderii casual capitulează. Cei care văd Bitcoin ca investiție pe termen lung însă au profitat de ocazie pentru a continua acumularea la preț avantajos:

“BTC a ajuns la stadiul în care capitalul vechi și slăbit capitulează și investitorii puternici acumulează strategic”.

Directorul tehnic al Coinbase, Balaji Srinivasan, a făcut afirmații similare. În opinia sa, piața cripto trece printr-un ciclu bubble-burst-build-rally, iar investitorii majori din sector consideră că evoluția recentă este o ilustrare clară a acestui fenomen.

Anthony Pompliano,  partener în cadrul Digital Morgan Creek, a subliniat că Bitcoin nu este mort. Elementele fundamentale ale criptomonedei nu s-au schimbat, iar prețul BTC este volatil din cauza speculațiilor.

Celelalte criptomonede au urmat același traseu ca Bitcoin. După o scădere bruscă, majoritatea au înregistrat creșteri de 6-14% în ultimele 24 de ore.

Proprietarul  Overstock anunță că se va concentra pe blockchain

Patrick Byrne, CEO-ul Overstock, a anunțat că intenționează să vândă ramura de  retail a companiei pentru a se concentra pe multiplele sale start-up-uri blockchain.

Unele dintre cele mai cunoscute start-upuri ale Overstock sunt sistemul de tranzacționare tZero și exchange-ul Bitsy.com, care a lansat recent și un portofel digital cripto.

În octombrie, tZero a tokenurile security tZero, despre care se afirmă că sunt conforme cu reglementările SEC.

Prețurile acțiunilor Overstock au crescut cu 400% în perioada iulie 2017-ianuarie 2018, după ce compania a început să se asocieze public cu criptomonedele. Anunțul recent a condus la o nouă creștere a prețurilor acțiunilor cu aproape 25%.