S&P Global Ratings a lansat luni, pe 19 februarie, un raport intitulat „Viitorul bancar – Criptomonedele au nevoie de noi reguli pentru a putea să schimbe jocul”. Acest raport dă detalii despre posibilele rezultate ale piețelor financiare globale, în raport cu acțiunile pieței monedelor digitale.

Deși o prabușire la începutul lunii februarie, atât pentru piețele tradiționale cât și pe piețele criptomonedelor, pare să fi arătat o oarecare sincronizare, Mohamed Damak, director senior al serviciului financiar S&P Global Ratings, nu consideră că această corelație este în vreun fel relevantă, după rapoartele televiziunii americane CNBC.

„Deocamdată, o scădere semnificativă a valorii de piață a criptomonedelor ar fi doar un val în toată îndustria serviciilor financiare. Aceasta este prea mică pentru a deranja stabilitatea sau pentru a avea efecte asupra valorii creditării băncilor pe care le analizăm.”

Conform raportului S&P, investitorii retail, spre deosebire de bănci, ar fi cel mai tare lovite în cazul în care se prăbușesc piețele cripto.

„Ne putem aștepta ca băncile cărora le-am făcut analiza să fie în mare parte izolate de probleme, ținând cont de faptul că expunerea lor, directă și indirectă la criptomonede, pare să fie în continuare limitată.”

Damak a subliniat de asemenea importanța reglementărilor în sfera cripto de acum înainte.

„Credem că succesul pe viitor al criptomonedelor va depinde în mare parte de abordarea coordonată a reglementărilor globale și a celor care fac politicile pentru a crește încrederea participanților la piață în aceste instrumente de investiții.”

Raportul a notat că tehnologia blockchain ar putea să ducă la o perturbare „pozitivă” a piețelor financiare globale.

Companiile mari din toată lumea au început deja să experimenteze cu blockchainul. Compania IT, Lenovo, a înaintat de curând un patent pentru a înregistra un sistem de verificare a documentelor bazat pe blockchain și primele tranzacții importante în agricultură folosind blockchainul au fost făcute în luna ianuarie, când s-a trimis un transport de soya din America în China.