Ziarul local spaniol La Vanguardia a anunțat că în cadrul Barcelona Tech City va fi creat un centru specializat dedicat dezvoltării tehnologiei blockchain.

Barcelona Tech City a fost deschis în vara lui 2016 și este un centru tehnologic în cadrul căreia și-au stabilit birourile companiile specializate pe tehnologie, denumit Pier01. În acest centru lucrează în prezent peste 1000 de angajați, majoritatea parte a unor start-up-uri și huburi de inovație dedicate ecosistemului digital. Platforma a fost transformată pentru a asigura tot conformtul necesar locatarilor, de la centre de fitness, săli de jocuri și cinematografe, iar în planul de viitor sunt incluse inclusiv vehicule electrice care să asigure transportul între diferitele clădiri.

Zona dedicată blockchain va fi o clădire renovată ce a făcut parte din fostul Palau de Mar (portul din Barcelona) și cel mai probabil va fi ocupată de asociația spaniolă Alastria.

Alastria este o organizație non-profit dedicată dezvoltării tehnologiei blockchain ce a fost creată în vara lui 2017 și care include peste 150 de companii spaniole majore precum as Repsol, BBVA, Gas Natural Fenosa, Banco Santander, Banco Sabadell, Accenture, CaixaBank, Deloitte, Fujitsu, Kutxabank, MásMóvil, Orange, SAP, Sopra steria, Telefónica, precum și reprezentanți ai diferitelor universități spaniole. Având reprezentanți ai industriei bancare, ale rețelelor de telecomunicații și alte tipuri de industrii, Alastria este una dintre organizațiile ce promovează tehnologia blockchain și aplicațiile ei în toate aceste domenii.

La nivel național, Spania și-a demonstrat entuziasmul pentru această nouă tehnologie, deși poziția autorităților financiare față de criptomonede nu a fost la fel de prietenoasă. Banca Națională a Spaniei a avertizat în mod repetat cu privire la riscurile pe care investitorii și le asumă când intra pe piața cripto, iar în luna aprilie, Autoritatea de Taxe și Impozite a trasmis o cerere de informații către 60 de companii ce își derulează activitetea pe piața cripto, solicitând detaliile cu privire la identitatea și volumul tranzacțiilor efectuate de clienții cu cetățenie spaniolă.