Noua legislație cripto a Venezuelei, care stabilește un cadru legal pentru industrie, a intrat oficial în vigoare pe 31 ianuarie. Decretul a fost publicat în presa oficială a guvernului, Gaceta Oficial.
Setul de reguli pentru mineri, cripto-antreprenori și comercianți a fost inițial aprobat de Adunarea Națională Constitutivă în noiembrie 2018.

Documentul intitulat “Decret Constitutiv privind Sistemul Integrat al Bunurilor Cripto” conține 63 de articole. Legea oferă definiții scurte ale termenilor cripto-cheie, cum ar fi cripto-active, blockchain, mining, criptografie etc. De asemenea, introduce conceptul unui activ cripto-suveran – orice monedă emisă în Venezuela și autorizată de guvern.

Decretul stabilește, de asemenea, licențe obligatorii pentru entitățile miniere și exchange-urile cripto și introduce amenzi pentru activități fără licență.

Sunacrip – autorietatea de supraveghere din Venezuela

Proiectul de lege împuterniceste Sunacrip, autoritatea de supraveghere înființată în 2018, pentru a inspecta toate activitățile comerciale legate de criptomonede în țară. Conform articolului 11, organismul ar trebui să monitorizeze minerii digitali, schimburile și orice alte servicii financiare care ar putea servi ca intermediari pe piața cripto-venezueleană.

De asemenea, Sunacrip va putea să controleze “crearea, emisia, transferul, comercializarea și schimbul” tuturor criptomonedelor din Venezuela.

Revista locală Criptonoticias a raportat că acest articol de lege oferă Sunacrip capacitatea de a controla orice platformă comercială cripto din țară, fie ea locală sau internațională, centralizată sau descentralizată.

Decretul descrie procedurile de înregistrare pentru exchange-urile cripto, portofelele și entitățile miniere. Articolul 28 introduce mai multe tipuri de licențe pentru înființarea de start-up-uri cripto, în funcție de diferite criterii. Printre acestea se numără volumele de tranzacționare și tipurile de active criptate pe care le administrează. Sunacrip va analiza toate cererile de licențe și va stabili comisioane la discreție pentru companiile cripto.

Amenzi si sanctiuni

În cazul în care o companie cripto încalcă regulile de licențiere sau nu reușește să se înregistreze în mod corespunzător la Sunacrip, proprietarii săi pot fi pedepsiți cu închisoare de la unu până la trei ani și amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 $.

Decretul prevede, de asemenea, că Sunacrip poate inspecta companiile miniere și chiar poate confisca echipamentul, în cazul în care afacerea nu respectă normele nou introduse. Imediat ce hardware-ul este confiscat, acesta poate fi dispus sau utilizat pentru “scopuri sociale”, se menționează în articolul 37.

Petro – criptomoneda susținută de petrol din Venezuela, lansată în octombrie 2018 – nu este menționată în decret. Cu toate acestea, caracteristicile sale se potrivesc cu descrierea activului criptografic suveran, așa cum a fost emis în Venezuela și aprobat de guvern.

Venezuela se confruntă în prezent cu o criză economică și politică severă. Juan Guaido – președintele auto-proclamat al țării, susținut de mulți lideri locali și internaționali – consideră că Petro este doar o metodă inventată pentru a acoperi hiperinflația.