Controversata monedă tether a generat 250 de milioane de dolari în jetoane noi pe 18 mai, conform Omni Explorer.

Tether este compania care emite așa-numitele fise stabile USDT, care pretind că sunt susținute de dolar american, în raport de unu-la-unu. Tether a fost acuzat de lipsă dde transparență, după ce a rupt legăturile cu firma de audit Friedman LLP înainte ca aceasta să poată face un audit oficial.

Având aproape monopol pe ideea de monedă stabilă, întreaga sumă de jetoane tether a ajuns acum la 2,5 miliarde de dolari. Unii critici se îndoiesc că toate aceste fise se susțin cu dolari americani.

Unul dintre critici este bloggerul anonim Bitfinex’ed, care a observat corelația dintre generarea de fise tether și creșterea pe piață a criptomonedelor mainstream ca bitcoin și ether. Conform indicelor de preț, prețul bitcoin a crescut cu aproape 120 de dolari, iar ethereum cu 10 dolari la doar o oră după ce s-au emis cele 250 de milioane de dolari în jetoane tether.

Bitfinex, unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede, este companie înrudită cu tehter și a amenințat cu acțiuni legale împotriva celor ca Bitfinex’ed care pun sub semnul întrebării corelația dintre dolar și tether, fapt încă nedovedit în absența unui audit.

Tether ar putea să nu fie singurul concurent în sfera stablecoin. Noi jucători ca Circle, susținut de Goldman Sachs, TrueUSD și Basis au început să dezvolte propriile monede stabile.