Un start-up din Belarus a lansat o platformă de tranzacționare de tokenized securities ce permite achiziționarea de acțiuni cu Bitcoin și Ethereum. Compania blockchain Currency anunțat că vor fi disponibile peste 10.000 de tokenized securities. Pentru început, însă, au fost lansate 150 de echivalente pentru cele mai populare insturmente de investiții. Sunt incluse acțiuni în companii precum Apple, argint, petrol și gaze naturale.

Tokenized Securities provenite din Belarus

Conceptul de tokenized securities este destinat să permită investitorilor să tranzacționeze și să investească în mod direct în instrumente financiare comune, cum ar fi acțiunile, mărfurile și indicii, fără a fi nevoiți să transforme criptomonedele în valută fiat.

Compania Currency este prima inițiativă de acest tip înregistrată în cadrul proiectului Belarus High Technology Park (HTP). Acesta a fost creat de autoritățile locale pe baza decretului prezidențial pentru dezvoltarea economiei digitale.

Utilizatorii platformei vor putea achiziționa tokenuri care reflectă performanța anumitor active convenționale, cum ar fi acțiunile Apple listate pe NASDAQ. Acesta vor avea același preț și pot fi achiziționate cu BTC sau ETH.

Pe lângă respectarea legislației locale, platforma impune verificări KYC/AML stricte prin colaborarea cu alte platforme blockchain. Printre acestea se numără Elliptic, Chainanalysis și Coinfirm, ce folosesc software blockchain pentru urmărirea tranzacțiilor.

În plus, Currency intenționează să utilizeze o platforma reglementată FCA și CySEC pentru a oferi acces la versiunile tokenizate ale contractelor de schimb pentru anumite indice, mărfuri sau capitaluri proprii.

Tokenized Securities, un trend în creștere

La nivel mondial sunt in dezvoltare mai multe proiecte similare pentru tokenized securities. De exemplu, platforma estoniană numită DX Exchange va oferi utilizatorilor posibilitatea de a tranzacționa acțiuni populare folosind tokenuri Ethereum și contracte inteligente.

În 2018, Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a inițiat o colaborare cu Deloitte, Anquan și NASDAQ. Planul este dezvoltarea de soluții pentru schimbul și decontarea simultană a monedelor digitale tokenizate și a activelor de securitate.