Revista CoinDesk a realizat topul universităților americane ce oferă cursuri de blockchain prin perspectiva activităților din domeniul în care acestea sunt implicate.
În ultimii ani, universitățile din întreaga lume au investit foarte mult în dezvoltarea curriculelor și a resurselor în jurul tehnologiei blockchain.

Autorii analizei recunosc imposibilitatea evaluării tuturor aspectelor care fac o universitate locul perfect pentru a învăța despre blockchain. Acest clasament însă, își propune să servească drept punct de plecare pentru studenții interesați de cursuri de blockchain și criptomonede.

Luând în calcul aceste limitări date, CoinDesk a utilizat trei factori cantitativi pentru realizarea clasamentului. Acestia sunt numărul de cursuri legate de blockchain, numărul de organizații blockchain din campus și accesul fiecărei școli la industrie.

1. Stanford

Liderul în topul universităților este Universitatea Stanford, care oferă multiple studii interdisciplinare. Un exemplu este ”Monedele digitale și criminalitatea informatică” ce implică facultățile economice, facultatea de drept și cele de științe ale computerelor.

Printre profesorii faimoși se numără Kathryn Haun, fost procuror federal și acum partener general la Andreessen Horowitz. Această predă un curs de management numit “Cryptocurrency” alături de Susan Athey, economist de renume mondial.

Balaji Srinivasan, fostul CEO al Earn.com și actualul CTO al Coinbase, a predat în comun un curs despre Bitcoin la facultatea de informatică.

În plus, Stanford a atras investiții semnificative din industria tehnologiei blockchain. Fundația Ethereum și alții actori de pe piață au finanțat Centrul Stanford pentru Blockchain Research. Este un proiect de cinci ani dedicat soluționării numeroaselor provocări tehnice oferite de criptomonede.

2. University of California, Berkeley

UC Berkeley este singura universitate publică din topul universităților și este una dintre școlile de inginerie de top din țară.

UC Berkeley oferă mai multe cursuri de informatică la nivel înalt pe această temă și cursuri inderdisciplinare precum “Blockchain, Cryptoeconomics, și viitorul tehnologiei, afaceri și drept”.

Poate cel mai important, UC Berkeley beneficiază de una dintre cele mai vibrante comunități din campus din țară. Organizația studențească Blockchain de la Berkeley educă și dezvoltă produse bazate pe blockchain, oferind consultanță pentru companii importante precum Airbus și Qualcomm.

Univeristățile de drept și școlile de afaceri din Berkeley au la rândul lor propriile cluburi legate de blockchain.

3. New York University

Universitatea din New York a fost una dintre primele școli care a oferit cursuri de blockchain. Începând cu 2014, profesorii David Yermack și Geoffrey Miller au oferit cursul

“Digital Currency, Blockchains and Future of Financial Services”, care se concentrează pe “rolul emergent al monedelor digitale și al blockchain în domeniile monetare, bancare și economia reală”

Școala de afaceri Stern oferă cursul “Aplicații în finanțe antreprenoriale: Fintech”, predat de Sabrina T. Howell, care explică dinamica de finanțare a noilor afaceri bazate pe blockchain.

NYU se mândrește de asemenea cu unele dintre cele mai bune activități extracurriculare legate de tehnologia blockchain. A fost prima univeristate ce a organizat un hackathon de bitcoin în 2014, în baza colaborării cu laboratorul Leslie Entrepreneurs Lab.

Alte două organizații importante din campus sunt Laboratorul Blockchain și Blockchain Digital Asset Forum.

Studenții au acces facil și la un ecosistem activ de startup-uri blockchain ce include compania Consensys, unde pot obține stagii de practică și locuri de muncă.

4. Massachusetts Institute of Technology – MIT

Elevii interesați să învețe fundamentele tehnice ale criptomonedelor și tehnologiei blockchain găsesc cele mai bune opțiuni la MIT.

Un exemplu este cursul “Cryptocurrency Engineering and Design”, predate în comun de Tadge Dryja, co-autor whitepapaer-ului Lightning Network și fostul CTO al Lightning Labs, și de Neha Narula, directorul inițiativei Digital Currency Initiative.

MIT are și una dintre cele mai extinse biblioteci ce include documentația detaliată ale tehnicilor care au contribuit la fundamentarea protocoalelor de bază de internet, criptografia cu chei publice și alte elemente-cheie ale infrastructurii web moderne.

Școala de afaceri MIT din Sloan oferă cursuri precum “Blockchain and Money”, expunând studenții la implicațiile de afaceri și de reglementare ale tehnologiei.

5. Cornell University

O alta aditie in topul universităților este Cornell University. Aici se oferă câteva cursuri de blockchain de top în domeniul științelor computerelor, precum “Blockchains, Cryptocurrencies and Smart Contracts”, predat de Ari Juels și Rafael Pass și ”Distributed Consensus and Blockchains”, predat de E. Shi.

Studenții pasionați de tehnologie au organizat clubul Cornell Blockchain în campus. De asemenea, Cornell este parte din inițiativa IC3 (Initiative for Cryptocurrencies & Contracts), în cadrul căreia colaborează cu alte centre educaționale de vârf precum UC Berkeley și University College London.

Scopul proiectului este de a încorpora tehnologia blockchain în industrii variate, prin colaborarea cu experți în domeniul financiar și bancar, antreprenori, autorități de reglementare și comunități de software open source .

6. Georgetown University

Universitatea Georgetown este mai degrabă o școală cunoscută în domeniul științelor politice și de afaceri, mai degrabă decât în inginerie. Cu toate acestea, și-a găsit o nișa în ecosistemul blockchain si in topul universităților. A profitat de conexiunea sa cu cercurile de elaborare a politicilor din Washington DC.

Majoritatea cursurilor de tip blockchain de la Georgetown sunt disponibile la Universitatea de drept, cum ar fi “Cryptocurrencies, Initial Offer Coins and the Seminar Law”.

Acest curs este predat de Chris Brummer, nominalizat de două ori pentru postul de comisar CFTC și Patrick J. McCarty, care a servit în patru organe de reglementare financiare diferite și a fost un membru al personalului de conducere al mai multor comisii din cadrul Congresului.

Perianne Boring, fondator și președinte al Camerei pentru Comerțul Digital, predă în comun un curs de licență pentru studenții de la Facultatea de afaceri.

7. Harvard University

Ar fi fost greu sa nu o regasim in topul universităților si la acest capitol. Harvard oferă cursuri de informatică cum ar fi “Introducere în Blockchain și Bitcoin”, predate de Julian Avila. Concomitent are și un curs de afaceri cu accent pe blockchain “Entrepreneurship and Innovation”, predat de James C. Fitchett.

Harvard Blockchain Group (dedicat sudenților de la Facultatea de Design) și Harvard Blockchain Club organizează diferite evenimente și activități extracurriculare pentru studenții din campus. Harvard oferă, de asemenea, o locație unică pentru a interacționa cu partenerii din spațiul educațional, cum ar fi MIT și companiile din jurul metropolei Boston.

8. Duke University

Programul de blockchain al Universității Duke a fost lansat în 2014 de profesorul Campbell Harvey de la facultatea de afaceri. Cînd a debutat, cursul “Innovation and Cryptoventures” a primit un răspuns inițial îngrozitor.

În prezent, Harvey a declarat pentru Bitcoin Magazine că se așteaptă ca mai mult de jumătate dintre studenții care termină studiile la Universitatea Duke în 2018, să fi urmat cursul înainte de absolvire.

Studenții și-au demonstrat interesul pentru blockchain, seniorii organizând propriile cursuri pentru a obține credite suplimentare.

Profesorul Harvey a ajutat, de asemenea, la înființarea Laboratorului Duke Blockchain, o organizație condusă de studenți care reunește studenți, profesori și profesioniști. Laboratorul furnizează o legătură cu comunitatea profesională de blockchain, iar mulți membri actuali și din trecut lucrează la companii de top din industrie.

9. Carnegie Mellon University

Universitatea Carnegie Mellon este renumită pentru calitatea programului său de inginerie. Cursurile de tip blockchain precum “Cryptocurrencies, Blockchains, and Applications”, predat de Nicolas Christin și Kyle Soska sunt foarte populare.

Cursul acoperă aspectele tehnologice, juridice și de afaceri ale tehnologiei blockchain. Clubul CMU Blockchain oferă studenților prototipuri de proiecte de blockchain în diferite sectoare, de la IoT la agricultură.

10. University of Pennsylvania

Oferta Universitatii din Pennsylvania nu este atat de variata in cursuri blockchain ca a celorlalte clasate in topul universităților. Totuși aici un nucleu al adoptatorilor timpurii în campus au ajutat la crearea unei comunități vibrante. Profesori precum Kevin Werbach, profesor de studii juridice și de etică a afacerilor, au contribuit la stimularea interesului în campus.

Sprijinul profesorilor, precum și interesul deosebit al studenților din renumita școală de afaceri Wharnon din Pennsylvania, au pus bazele pentru formarea clubului Penn Blockchain. Acesta se mândrește cu câteva sute de studenți din diverse medii academice și găzduiește o conferință anuală.