Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care cere impunerea de noi sancțiuni împotriva Venezuelei pentru controversata sa criptomonedă „petro”.

Președintele american a anunțat din timp că se pregătește să semneze un ordin executiv care să impună sancțiuni suplimentare națiunii sud-americane, pentru încercarea sa de a evita sancțiunile economice. Luni, Trump a semnat un ordin executiv care bloca orice tranzacții petro pe teritoriul SUA.

Mai precis, ordinul executiv spune:

„Toate tranzacțiile făcute de o persoană din Statele Unite sau aflată pe teritoriul Statelor Unite, legate de/care oferă finanțare pentru/fac alt tip de tranzacții în monedă digitală, jeton digital sau bani deigitali care au fost emiși de, pentru sau în numele Guvernului Venezuelean pe și după 9 ianuarie 2018, sunt interzise, începând cu data emiterii acestei ordonanțe.”

Sancțiunile sunt cel mai important eveniment de până acum de când Venezuela a lansat petro în luna februarie. Așa cum spuneau la momentul respectiv oficiali ai guvernului, Venezuela caută să folosească criptomoneda pentru a ocoli sancțiunile internaționale.

Faptul că administrația lui Trump a făcut această mișcare nu e de mirare. Mai mulți parlamentari au criticat moneda petro. Senatorii Bob Menendez, Marco Rubio și Bill Nelson au scris scrisori către Trezorerie și au întrebat cum pot să protejeze investitorii americani și să împiedice guvernul Venezuelean să strângă banii.

Trezoreria nu a răspuns încă direct la scrisoare, dar a confirmat că riscul de sancțiuni s-ar aplica americanilor care cumpără moneda. Biroul lui Menendez a confirmat mai târziu că face presiuni asupra Trezoreriei să primească un răspuns.

Moneda petro a fost destul de disputată și în Venezuela. Congresul a spus că este „ilegală” și neconstituțională.

Maduro pretinde că a câștigat deja 5 miliarde de dolari din vânzarea criptomonedei, deși nu a venit cu dovezi care să susțină declarațiile.

Directorul executiv de la Coin Center, Jerry Brito, a spus într-o declarație că nu e „nici o noutate” că SUA emite sancțiunie.

„Încercarea Venezuelei de a emite o criptomonedă este nouă, dar nu e nimic nou în legătură cu restricționarea financiară de către SUA a țărilor sancționate. Emiterea de cripotomonedă nu o să ajute Venezuela să scape de sancțiuni.”