Un raport legat de industria cripto din Ucraina relevă că în ultimele 18 luni, popularitatea monedelor digitale s-a aflat în continuă creștere. Companiile locale au generat 25 de noi criptomonede în ultimii doi ani, iar ICO-urile au reușit să acumuleze peste 132 milioane de dolari prin vânzarea de tokenuri. De asemenea, volumul zilnic de tranzacții din cele trei exchange-uri care funcționează în Ucraina este de aproape 2 milioane de dolari zilnic.

Studiul a fost efectuat de centrul de analiză a Biroului pentru Îmbunătățirea Guvernării (BRDO) și a fost prezentat de deputatul ucrainean Alexei Mushak în cadrul unei ședințe cu privire la reglementarea pieței cripto. Deputatul consideră că este momentul potrivit pentru adoptarea unui set de legi care să favorizeze activitățile de pe piața cripto, altfel Ucraina riscă să piardă toate aceste proiecte în favoarea unor țări precum Malta, Gibraltar, Estonia sau chiar și Belarus.

132 de milioane de dolari

În raportul de analiză elaborat de BRDO se menționează că în ultimele 18 luni au fost derulate 15 Ico-uri, care au acumulat în total 132.7 milioane de dolari. Dintre acestea au fost menționate Dream Team (38 milioane), Rentberry (30 milioane) și Dmarket (10.5 milioane de dolari). De asemenea, au fost create 25 de criptomonede noi, iar fermele de minare din țară au raportat un profit de peste 100 milioane de dolari.

Începând cu acest an, au existat tentative de introducere a activităților de minare cripto în registrul național al activităților economice, iar în luna martie ministrul economiei a ordonat Băncii Naționale și agențiilor care se ocupă de acest lucru să pregătească documentația necesară.

Raportul menționează de asemenea că Ucraina este în top 10 al țărilor din lume când vine vorba de rata de utilizare a criptomonedelor, date bazate pe activitatea platformelor specializate. Mai exact, în Ucraina își desfășoară activitatea 3 exchange-uri locale – Exmo, Kuna și BTC Trade UA, precum și peste 4000 de traderi individuali care oferă acest tip de servicii, atât online cât și offline. De asemenea, cetățenii pot utiliza alte 18 alte platforme internaționale de tip exchange.

În conformitate cu concluziile raportului, autoritățile din Kiev ignoră existența acestei industrii, deși există deja introduse în parlament încă din octombrie anul trecut trei legi care să reglementeze activitățile asociate cu monedele digitale.

Experții BRDO propun o introducere graduală de reglementări pe piața cripto – mai întâi, ar trebui să le fie definit statul ca bun intangibil, iar activitatea de minare ar trebui declarată ca legală, fără a fi necesară o licență.

A doua etapă ar include un amendament la legea de prevenire a spălării banilor care să integreze conceptul de monede digitale, precum și pentru a crea un statut juridic pentru servicile de tip exchange, astfel încât acestea să intre sub autoritatea organizațiilro de monitorizare a piețelor financiare. În prezent, exchange-urile din Ucraina se confruntă cu dificultăți când vine vorba de relațiile cu băncile, deoarece activitatea lor nu este recunoscută legal, iar traderii de criptomonede nu au detalii clare cu privire la tipul de impozite ce trebuie plătite.

În cadrul ședinței, s-a discutat de asemenea despre faptul că majoritatea participanților de pe piața cripto sunt nemulțumiți de situația neclară existentă, considerând-o o piedică în calea dezvoltării viitoare.