În cadrul unei reuniuni la nivel înalt derulată în Caracas, miniștrii din Rusia și Venezuela au discutat posibilitatea de a utiliza petro în tranzacțiile bilaterale dintre cele două țări.

Mai exact, Rusia și Venezuela planifică să deruleze proiecte comune pe domenii precum energia, construcțiile și domeniul militar, fiind discutată inclusiv posibilitatea de a utiliza Petro în tranzacțiile internaționale.

Ministrul Comerțului Exterior venezuelean, Jose Vielma Mora, a declarat că vor lansa un proiect de asamblare a camioanelor rusești Kamaz, în cadrul căruia piesele auto vor fi achiziționate în Petro.

De asemenea, s-a discutat un patreneriat între companiile energetice Rosneft și Petroleos de Venezuela, iar anul acesta s-a precominzat că volumul comerțului între cele două țări va crește cu 30% în acest an.

Discuțiile survin în conteztul în care SUA a impus sancțiuni economice ambelor țări, iar luna  trecută președintele american a semnat un orind executiv care interzice cetățenilor americani să investează în criptomonea națională Petro lansată de Venezuela.

Au existat zvonuri că Rusia a sprijinit Venezuela în lansarea acestei criptomonede, acuzații negate de autoritățile rusești.

Peședintele Nicolas Maduro a afirmat că în perioada de pre-vanzare a Petro au fost înregistrate venituri de 735 milioane de dolari americani, iar începând cu 23 martie Petro poate fi achiziționat cu ruble, yuani, lire turcești și euro, precum și cu alte criptomonede ca si bitcoin.

De asemenea, Maduro a anunțat că vor fi create patru zone economice în care Petro va fi acceptat ca metodă de plată, inclusiv pentru achiziționarea de proprietăți imobiliare începând cu data de 20 aprilie.

Pe partea Rusiei, după cum am raportat anterior, au existat discuții cu privire la posibilitatea de creare a unei criptomonede internaționale, care să fie utilizată în țările ce fac parte din Uniunea Economică Eurasia (din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan, și Kîrgîstan). Belarus a legalizat deja criptomonedele, iar Rusia va face același lucru în vara acestui an.

Săptămâna trecută, consilierul de politici regionale a lui Putin a dat indicii că este posibil ca această criptomonedă UEE să fie lansată până la sfârșitul anului 2018, însă până atunci, Venezuela rămâne singura țară care a lansat o criptomonedă națională.