Două mining pools BCH au efectuat recent un atac de 51% asupra blockchain-ului pentru a inversa o serie de tranzacții ilegale.

Pe data de 15 mai, Bitcoin Cash a realizat un hard fork ce a inclus o vulnerabilitate ce a fost exploatată de un atacator. Acesta a realizat o serie de tranzacții în urma cărora ar fi obținut criptomonede în mod injust.

Cele mai mari mining pools BCH – BTC.com și BTC.top – și-au unit forțele pentru a rescrie aceste tranzacții. Cele două entități au preluat controlul asupra puterii de hash din rețea și au anulat tranzacțiile realizate de atacator.

Potrivit statisticilor site-ului Coin.Dance, cele două mining pools dețin în prezent 44% din puterea de hash în rețeaua Bitcoin Cash.

O acțiune controversată

În mod normal, atacurile de 51% au efect negativ asupra rețelelor, deoarece atacatorii urmăresc să obțină profituri. În acest caz însă, scopul a fost de a face ceva aparent bun pentru comunitate.

Nu toată lumea din comunitatea Bitcoin Cash este însă de acord. Dezvoltatorul Bitcoin Cash Kiarahpromises a ridicat această problemă:

“S-a realizat un reorg coordonat pentru rescrie tranzacțiile necunoscute. Acesta este un atac de 51%. Cel mai grav atac posibil. Este acolo în whitepaper. Cum rămâne cu descentralizarea și imposibilitatea de a cenzura tranzacțiile? Se aplică numai când este convenabil?”

Alți membrii ai comunității sunt însă de părere că mișscarea a fost una corectă:

“Aceasta este o situație foarte nefericită, dar este și o demonstrație a Proof-of-work. Minerii din acest caz au ales să renunțe la prohashes block deoarece au considerat că o tranzacție în cadrul lor a fost nevalidă “,

a răspuns Jonathan Silverblood.

Cu toate acestea, majoritatea membrilor comuntății cripto sunt de părere că este un semnal negativ pentru sănătatea rețelei Bitcoin Cash. Argumentul este că acest eveniment demonstrează că BCH este prea centralizată.

Site-ul de statistici Blockchain.com arată că, în prezent, rata de hash din rețeaua BCH este controlată de trei mining pools.