Astăzi sau mâine de dimineață se activează codul SegWit în rețeaua blockchain. Problema a fost îndelugn dezbătută în ultimii doi ani. Codul a fost propus în 2015 de Pieter Wuille și se vroia a fi un compromis pentru scalarea rețelei.

De atunci și până acum, am avut parte de o întreagă dramă. Firma de minare a fost acuzată că blochează SegWit-ul pentru a-și urmări propriile interese și a crește profiturile. S-au propus o serie de alternative și poolurile de minare și companiile bitcoin s-au raliat în spatele propriiilor planuri. Pe forumuri și pe Reddit s-a instaurat haosul.

…Iar asta nu este tot

În curând, SegWit-ul se va implementa, garantat. Astăzi este prima zi în care codul va putea fi folosit în rețeaua bitcoin. Iată câteva funcționalități cheie pe care le implementează:

Va rearanja felul în care datele sunt stocate în blocurile bitcoin.

Crește capacitatea, iar în același timp rămâne compatibil cu vechile versiuni ale software-ului.

Elimină maleabilitatea tranzacțiilor, un bug care a pus frână unora dintre proiectele bitcoin. Acest ultim punct va avea cel mai probabil un impact pe termen lung.

Într-adevăr, mulți dezvoltatori cred că SegWit va încuraja dezvoltarea unor tehnologii care pe viitor sunt foarte necesare pentru adopția și folosirea bitcoinului în mainstream. Printre cele mai cunoscute se află Rețeaua Lightning, propusă tot în 2015, într-un white paper al lui Joseph Poon și Tadge Dryja. Ideea este să se implementeze canale de plată care mută tranzacțiile de pe blockchain și care ar putea să crească capacitatea bitcoinului la câteva milioane de tranzacții pe secundă.

Mai mult, proiectul s-a dezvoltat de la lansarea ideii, în 2015. Presupunând că Segwit se va activa în cele din urmă pe bitcoin, o mână de dezvoltatori au construit deja implementări active pe Lightning Netwrok și lucrează acum să se asigure că ele funcționează împreună așa cum ar trebui.

Lightning Network este deja posibil pe două rețele – pe bitcoin și pe litecoin. Dezvoltatorii plănuiesc să folosească rețeaua pentru a crea un nou tip de trading trustless între cele două monede.

Se lucrează și la alte proiecte pentru care e nevoie de Segwit, sau care cel puțin merg mai bine datorită imlpementării.

Dezvoltatorii care pregătesc activarea Segwit au lucrat pe MAST, care permite crearea de contracte smart mai complexe, semnături shnorr, care permit încă o creștere a capacității de tranzacționare și TumbleBit, un strat de anonimizare suplimentar.

Politicile continuă

Segwit caută să creeze un viitor luminos pentru bitcoin. Nu încheie însă dezbaterile care au frământat ani de zile comunitatea.

Unii utilizatori bitcoin cred în continuare că SegWit este o alegere greșită. Au fost atât de hotărâți încât au făcut o bifurcație a blockchainului bitcoin, creând o cu totul altă versiune, sub numele de bitcoin cash. Blockchainul bitcoin cash elimină SegWit-ul, în favoarea altei tehnologii de scalare.

Acum, cele două monede se află în competiție. Cele două ideologii sunt testate, cu bani adevărați în joc.

Întrebarea care se pune acum este care criptomonedă are cea mai bună programă tehnică? Care va atrage cei mai mulți utilizatori și cea mai multă atenție? Care va rămâne cea mai descentralizată? Au ambele avantajele lor?

În timp ce răspunsurile la aceste întrebări sunt nesigure, știm clar un lucru. Segwit se va activa astăzi sau mâine, iar comunitatea este mai aproape să afle dacă până la urmă capabilitățile de scalabilitate sunt pe măsura așteptărilor.