Compania Microsoft a anunțat că dezvoltă un instrument open source dedicat verificării contractelor Ethereum. Denumit VeriSol – Verificator al Solidity – instrumentul are rolul de a testa funcționalitatea smart contracts.

Solidity este principalul limbaj de programare pentru smart contracts Ethereum. VeriSol va permite dezvoltatorilor să scrie specificații pentru contractele smart utilizând un limbaj intermediar care poate fi testat folosind mecanisme logice matematice.

vinde bitcoin

Parteneriat cu Azure

Prototipul VeriSol este dezvoltat în partneneriat cu Azure Blockchain și grupul Microsoft Research. Echipa își propune să acopere cât mai curând posibil toate posibilele utilizări ale principalelor aplicații de afaceri.

Verificarea contractelor inteligente este necesară pentru a asigura o mai mare securitate. Securitatea a reprezentat de mult timp principala problemă pentru smart contracts Ethereum. Acest lucru a fost evidentiat de numărul mare de furturi de criptomonede și de hack-urile exchange-urilor.

Verificarea formală oferă dezvoltatorilor un protocol eficient pentru testarea siguranței celor mai critice componente din codul lor.

Procesul necesită, în general, dezvoltatori specializați și perioade lungi de timp, astfel încât este recomandat să fie rezervat numai pentru cele mai importante părți ale produsului.

Un instrument foarte necesar pentru dezvoltatori

VeriSol va integra kitul de dezvoltare și sistemul de lucru pentru blockchainul Azure al Microsoft. Acesta oferă modele de dezvoltare și integrare cu toate serviciile tipice Azure. Acest instrument are ca scop să ofere dezvoltatorilor o modalitate mai simplă de generare a contractelor. De asemenea, VeriSol le va da posibilitatea de a găsi cu ușurință orice bug-uri în cod.

Unul dintre cercetatorii de top ai Microsoft, Shuvendu Lahiri, a declarat:

“Dimensiunea modestă a codului și semantica secvențială de execuție a contractelor inteligente fac ca acestea să poată fi verificate scalabil. Mediul de operare deschis reduce semnificativ necesitatea de a modela manual mediul în care funcționează un contract inteligent”.

Microsoft s-a dovedit extremd e activ în dezvoltarea aplicațiilor blockchain. De exemplu, săptămâna aceasta a înregistrat o suită de aplicații în Brazilia destinate îmbunătățirii eficienței în sectorul agricol.

Tehnologia, cunoscută sub denumirea de FarmBeats, folosește blockchain, drone, IoT, AI și big data pentru a îmbunătăți productivitatea. FarmBeats a fost deja lansat în fermele din Statele Unite, India, Noua Zeelandă și Kenya, generând o reducere cu 30% a consumului de apă.