Walmart a anunțat recent cea mai recentă incursiune în aplicarea tehnologiei de tip blockchain. Aceasta este o colaborare cu Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA și IBM pentru monitorizarea medicamentelor pe blockchain eliberate pe baza de rețetă.

Proiectul pilotul a fost inițiat în conformitate cu Legea privind securitatea lanțului de aprovizionare cu medicamente (DSCSA). Aceasta prevede crearea unui “sistem electronic, interoperabil pentru identificarea și urmărirea anumitor medicamente prescrise” până în 2023.

FDA este interesată să testeze utilitatea tehnologiei blockchain în gestionarea unui astfel de sistem.

cumpara masina cu bitcoin

Program pentru monitorizarea medicamentelor pe blockchain

În februarie, FDA a anunțat programul pilot al proiectului DSCSA și a invitat companiile interesate să depună cereri de participare. Scopul programului este de a îmbunătăți urmărirea și autentificarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicale. De a se asigura că medicamentele contrafăcute sau ilegale nu intră în lanțul de aprovizionare.

Comisarul FDA, Scott Gottlieb, a declarat în februarie:

“Prin folosirea noilor tehnologii credem că putem îmbunătăți securitatea globală a sistemului nostru închis și ne putem îmbunătăți capacitatea de a preveni introducerea de produse ilegale. De asemenea, putem detecta mai rapid produsele ilegale și permitem părților interesate și FDA să răspundă mai rapid atunci când astfel de produse sunt găsite.”

La momentul respectiv, FDA a fost deschisă pentru o varietate de propuneri care implică mai multe tehnologii noi. În luna iunie, însă, Merck, Walmart, KPMG și IBM au anunțat că vor colabora împreună cu FDA pe un sistem pentru monitorizarea medicamentelor pe blockchain.

Blockchain, o soluție ideală pentru aprovizionare

Pilotul se bazează pe un blockchain cu acces restricționat care să permită monitorizarea în timp real a medicamentelor.

“Lanțurile de aprovizionare cu produse farmaceutice sunt complexe, având în vedere numeroasele entități implicate. Acestea include producători/ambalatori contractați și furnizori de servicii logistice 3P. În plus, colaborările comune și parteneriatele de co-licențiere între titularii autorizației de punere pe piață (DAPP) au ca rezultat necesitatea de a împărtăși informații și de a opera într-un sistem cu înregistrări imuabile. Blockchain este o tehnologie ideală pentru urmărirea furnizării de medicamente pe bază de prescripție medicală, deoarece oferă o rețea privată, cu acces restricționat și o bază de date imuabilă. Cu alte cuvinte, mai multe părți pot accesa aceleași date în mediile lor securizate prin intermediul nodurilor din rețea”,

a explicat purtătorul de cuvânt al KPMG, firma de audit implicată în proiect.

Acest pilot este unul dintre cele 20 de sisteme testate în prezent de FDA, dar are cel mai mare potențial de succes. Tehnologia blockchain este o soluție funcțională pentru multe industrii, dar este ideală pentru lanțurile de aprovizionare.