Două companii specializate au anunțat că pana la sfarsitul acestui an vor lansa telefoane mobile concepute special pentru a fi utilizate in rețelele blockchain ・Sirin Labs și HTC.

În decembrie 2017, Sirin Labs a acumulat 157.8 milioane de dolari în cadrul ICO-ului derulat pentru a finanța dezvoltarea telefonului mobile Finney, bazat pe tehnologia blockchain.

Smartphones blockchain vor fi pe sistemul Android, vor avea propriul sistem de operare și vor include mai multe servicii dedicate: un portofel de tip cold-storage, un serviciu de conversie a tokenurilor și un magazin de unde se pot descărca aplicații descentralizate (DApps) din mai multe rețele. De asemenea, vor avea integrat un sistem de securitate care va preveni conectarea la rețele frauduloase.

Telefonul va fi fabricat și dezvoltat la grupul Foxconn Technology din Taiwan, un important producător de produse de la Apple, Google, Cisco, Huawei și Amazon.

Spre deosebire de smartphone-ul lansat în 2016, al cărui preț a fost de 16.000$, noul Finney este planificat să coste 1000$.

Planurile de viitor ale SIRIN includ dezvoltarea unui computer personal bazat pe blockchain, pe care speră să îl lanseze la un preț mai mic decât telefonul Finney.

Gigantul producător de electronice HTC anunțase în luna mai că intenționează să lanseze un smartphone bazat pe o rețea blockchain proprie, însă a anunțat între timp că noul smartphone Exodus va include un portofel digital pentru criptomonede și jocul CryptoKitties, creat ca DApp pe blockchain-ul Ethereum.

Motivul din spatele deciziei de a accelera lansarea produsului este scăderea vânzărilor pentru HTC – cu 68% față de anul trecut în aceeași perioadă. De asemenea, ultimul model de smartphone lansat, U12Plus, a primit numeroase evaluări negative. Odata cu lansarea de smartphones blockchain, compania spera sa intre din nou in topul producatorilor de telefoane inteligente.

Aparent, HTC încă lucrează la un proiect mai complex, o versiune de smartphone care să includă opțiunea de minare de criptomonede pe mobil, urmând să lanseze un whitepaper până la sfârșitul acestui an.

Există indicii că Huawei lucrează de asemenea la un proiect de smartphone blockchain, depunând documentația pentru a utiliza sistemul de operare open source SIRIN care să suporte DApps.