Toată comunitatea bitcoin o să fie cu ochii pe preț în 10 și 18 decembrie. Balenele bitcoin pe care le cunoșteam până acum or să fie înghițite ca planctonul, când CBOE și CME Group lansează contracte future pe bitcoin pentru prima oară în istorie.

Nu doar  balenele bitcoin vor fi înghițite, ci toate crustaceele mai mici care nu văd impactul pieței de derivative pentru comoditatea de la bază.Pe piața bitcoin, unde înoată balenele bitcoin, se află și alte viețuitoare marine care supraviețuiesc în jurul lor, fără să fie devorate. Motivul este simplu. Toată lumea de pe piața bitcoin este motivată să păstreze prețul bitcoin la valori mari.

Desigur, piața scade uneori, dar asta pentru că niște deținători bitcoin mai scot profiturile din piață. Pe piața de future, sunt recompense mult mai mari atunci când creezi căderi de preț, așa cum sunt când prețul crește. Se poate crea capital solid pe piețele în scădere, și investitorii sunt motivați pe ambele căi.

Esențialente, piața bitcoin este ca un râu. Cursul său este constant și în general merge în aceeași direcție. Pe piața de future a bitcoinului pe de altă parte, avem un ocean cu circulații fenomenale. Cursul depinde de mai multe variabile.

Viața marină pe piața de future nu este la fel de prietenoasă. Apele sunt populate de balenele bitcoin cu apetit mare. Sunt prădători de vârf care se hrănesc cu alte balene. Se mănâncă chiar și pe ei înșiși.

Bun, să încheiem cu analogia marină.

balenele bitcoin

Valuri schimbătoare

Oriunde ai merge pe canalele de comunicare, pe Slack, Reddit și Telegram, utilizatorii sunt în general fericiți și optimiști în legătură cu valoarea bitcoinului odată ce va apărea piața de future.

Asta este din cauza unei neînțelegeri despre felul în care funcționează piețele future.

Avem o percepție greșită cum că piața de future funcționează la fel ca piața de bani gheață. De fapt, cele două sunt diametral opuse.

Piața banilor (de exemplu bursa și schimburile de bitcoin) este populată de optimism. Piața de future este guvernată în primul rând de pesimism.

Cu alte cuvinte, piețele de bani au fost create pentru investitori, în timp ce piețele future au fost create să ne protejeze de riscuri. Investitorii intră pe piețele cahs pentru că ei consideră că valoarea activei va crește. Cei care fac hedging intră pe piețele future pentru că nu vor ca prețul să fie împotriva lor.

Nu poți să „vinzi” pe piețele de cash dacă nu ai deja activele, bitcoinii în sine.  Chiar și cei care fac short împrumută aceste active de la proprietari înainte să shorteze.

Piețele future nu au asemenea restricții. Poți să vinzi fie că ai un activ sau nu. Un fermier de porumb vinde contracte future pentru că se teme că prețul va scădea și vrea să garanteze un preț pentru porumbul lui atunci când strânge recolta.

Un producător care folosește porumb cumpără un contract future pentru că îi este teamă că prețul va crește și vrea să păstreze un preț stabil atunci când plătește pentru materia primă.

Ambii, și vânzătorul și cumpărătorul, sunt în felul lor pesimiști.

Ape neexplorate

Pe piața de future a porumbului, fermierul și producătorul se protejează de partea adversă a pieței. Așadar, crează un echilibru.

Desigur, cei care fac piaața și speculanții trebuie să creze lichiditate. În cea mai mare parte însă, se bazează pe existența celor care sunt cu adevărat implicați pe piață și vor să facă hedge natural.

Pe piața future de bitcoin, singurul grup care are nevoie de hedge sunt minerii și cei care dețin bitcoin. Minerii vor vinde contracte future pentru a avea garanția că primesc cel puțin prețul curent al bitcoinilor pe care îi vor mina în viitor. Proprietarii de bitcoin vor face la fel pentru a se proteja de o scădere.

Pe partea de cumpărare, nu se face hedge natural. Acest lucru va crea în consecință presiune de scădere.

Singurul grup care mai păstrează prețul stabil și care ar putea să vrea să îl crească este un grup de speculanți. Spre deosebire de deținătorii de bitcoin, speculanții sunt și tauri și urși. În mare parte, am văzut puterea taurilor pe piață. Până la introducerea contractelor future, nu am văzut cu adevărat puterea urșilor.

Este posibil ca urșii să copleșească taurii? Invers? Nimeni nu știe. Va conduce introducerea contractelor future o creștere a prețului bitcoin? Nimeni nu știe.

Ce este clar este că dacă ai acum destui bitcoini ca să fii clasificat ca balenă ai face bine să te familiarizezi cu piața contractelor future. Nu mai poți să plutești prin ocean sperând la ce-i mai bine. Asta nu e o strategie. Sau, în fine, este o strategie dar nu una foarte bună.