CEO Binance, Changpeng Zhao a declarat oficial că platforma nu percepe comision de listare 400 BTC pentru includerea anumitor criptomonede.

Declarația a fost făcută în urma acuzațiilor publicate de analistul cripto Christopher Franko. Acesta a citat un e-mail cu aspect oficial primit de la adresa oyyq@binance.com. Din el reiese ca acest comision este solicitat pentru listarea proiectului blockchain Expanse.

CEO Binance, Zhao

A publicat un punct de vedere oficial ce susține că principalul criteriu de listare este calitatea proiectului, nu comisionul plătit.

”Nu listăm shitcoins chiar dacă plătesc 400 sau 4000 BTC. ETH / NEO / XRP / EOS / XMR / LTC / au fost listate fără taxă. Întrebarea nu este “cât e taxa de listare pe Binance?” ci “este moneda mea destul de bună?” Nu este taxa, este proiectul tău! Concentrați-vă pe propriul proiect!”.

De asemenea, Zhao afirmă că e-mailul oferit drept dovadă de Franko nu este un e-mail oficial, ci probabil un scam. Iar faptul că acesta nu a fost capabil să îl identifice ca atare înseamnă că nu ar trebui să fie responsabil de crearea unei criptomonede.

Cu toate acestea, recent controversele cu privire la comisioanele de listare percepute de exchange-uri pentru listarea noilor proiecte au crescut.

Cifrele vehiculate au variat între 50.000$ și 1 milion de dolari pentru platformele mari, însă principala frustrare se referă la faptul că procesul de evaluare nu este transparent.

Reprezentanții platformelor susțin că fiecare proiect în parte este evaluat după criterii interne și că taxa de listare se stabilește în funcție de potențialul fiecărei criptomonede în parte.

În teorie, pe o piață liberă, aceste comisioane de listare se stabilesc în funcție de raportul dintre cerere și ofertă. Piața de ICO-uri este foarte competitivă, ceea ce va da naștere la comisioane mari, însă un proiect cu potențial de succes ar trebui să fie capabil să absoarbă aceste costuri.

Din păcate, pe piața din Coreea de Sud a apărut fenomenul brokerilor care percep comisioane de 2-5 milioane de dolari pentru a garanta listarea pe exchange-urile majore precum Binance, OKEx și Huobi.

Companiile avertizează că acești brokeri nu sunt autorizați și că cei interesați trebuie să respecte procedura oficială de listare.