Speculațiile potrivit cărora compensațiile Mt Gox Mt Gox vor deteriora prețul Bitcoin au început să fie vehiculate încă de când creditorii exchange-ului au început să depună cereri de reabilitare civilă în luna august.

Mai exact, unul dintre numeroșii creditori Mt Gox, Kim Nilsson, folosește formularea foarte intensă potrivit căreia plățile vor “prăbuși complet piața”. Cu toate acestea, o analiză simplă demonstrează că șansele ca această pedicție pesismistă să se îndeplinească sunt foarte reduse.

Exchange-ul japonez Mt Gox a fost cel mai mare schimb Bitcoin la începutul perioadei. Compania s-a prăbușit spectaculos după un hack în 2015. Atunci s-au furat 850.000 Bitcoins în valoare de 473 de milioane de dolari.

Valoarea BTC furați ar fi astăzi de 5,44 miliarde USD. Creditorii ce au pierdut fonduri în prăbușiea Mt. Gox au căpătat speranțe că își vor recupera banii cînd a fost identificat un  portofel ce conținea 20000 BTC.

Cu toate că nu-și vor recupera criptomonedele pierdute, ei vor primi o rambursare integrală în dolari americani cu profituri modeste.

Speculațiile cu privire la efectul provocat de compensațiile Mt Gox au început atunci când Bitcoin-ul recuperat a fost lichidat pentru dolari americani spre vârful raliului Bitcoin la sfârșitul anului 2017 și începutul lui 2018. După lichidare, undeva între BTC 138.000 și BTC 170.000 vor fi distribuiți creditorilor.

Nillson a susținut că aceste plăți sunt cele care vor afecta prețul Bitcoin. Calendarul de compensare prevede că aceste criptomonede vor începe să fie distribuite cel mai devreme în februarie 2019. Mandatarul Mt Gox trebuie mai întâi să prezinte un plan de plăți ce trebuie aprobat de către instanțele japoneze.

Chiar și dacă luăm în calcul o estimare a valorii celor 170,000 de BTC de 1,09 miliarde USD, nu există nicio șansă ca piața să se prăbușească în mod semnificativ în momentul în care au loc plățile.

În septembrie 2018, piețele spot ale Bitcoin au un volum de tranzacționare de 4 miliarde USD pe zi, astfel încât plățile ar reprezenta doar 25% din volumul mediu de tranzacționare zilnic.

Alți factori atenuanți sunt faptul că este puțin probabil ca creditorii să primească plăți Bitcoin în același timp. Unii vor alege, de asemenea, să păstreze criptomonedele datorită potențialului său de profit pe termen lung. Alții vor utiliza piețele OTC și rețelele de tranzacționare peer-to-peer pentru lichidare.

Luând în considerate toți acești factori, compensațiile Mt Gox ar trebui să aibă doar un impact temporar, chiar neglijabil, asupra prețului de piață Bitcoin.