De mai mulți ani, instituțiile au încercat să convingă SEC să aprobe un ETF Bitcoin in SUA. Un astfel de instrument ar putea oferi expunere la Bitcoin pentru investitori fără a implica acțiziționarea directă de criptomonede. Din păcate însă, SEC s-a dovedit extrem de reticent în aprobare, respingând peste 12 propuneri până acum.

ETF Bitcoin in SUA

După schimbarea conducerii SEC de la sfârșitul anului trecut a fost înregistrat un nou val de propuneri de Bitcoin ETF. Compania VanEck a inițiat o nouă propunere, ce a fost înregistrată la SEC pe data de 15 martie 2021. În luna ianuarie a acestui an, a fost transmisă propunerea pentru Valkyrie Bitcoin Fund, ce ar urma să fie listat pe bursa NYSE.

NYDIG a solicitat aprobarea propriului său ETF Bitcoin în ziua în care prețul criptomonedei a atins pentru prima dată 50.000 de dolari. Luna trecută, Fidelity a depus spre aprobare Trustul Bitcoin Wise Origin.

Așadar, managerii de investiții din SUA nu și-au pierdut speranța că SEC ar putea aproba un Bitcoin ETF.

Canada castiga teren

Între timp însă, Canada a fost mult mai deschisă. Autoritățile din această țară au aprobat deja trei Bitcoin ETFs anul acesta. În februarie, Evolve Funds Group și Purpose Investment au listat propriile ETF-uri bitcoin pe burse. La începutul lunii martie, CI Global Asset Management a primit aprobarea pentru „CI Galaxy Bitcoin ETF” – care este acum listat pe bursa din Toronto.
În plus, 3iQ Corp a colaborat cu CoinShares pentru a lansa ETF Bitcoin 3iQ CoinShares pe bursa TSX la începutul lunii aprilie.

Stai conectat in lumea digitala!

O consecință a acestor aprobări în Canada a fost că interesul pentru Grayscale Bitcoin Trust a început să scadă. Analiștii raportează că acțiunile GBTC se tranzacționează la preț mai mic decât valoarea Bitcoin pe piața spot. Ei sunt de părere că acest lucru se datorează faptului că investitorii s-au orientat spre ETF-urile Bitcoin canadiene. De exemplu, ETF-ul Purpose Bitcoin din Canada a acumulat deja 16.000 BTC în valoare de aproximativ 940 milioane dolari de la lansarea sa la sfârșitul lunii februarie.

Așadar, piața americană ar putea pierde clienții interesați în obținerea de expunere la Bitcoin dacă SEC continuă să refuze să aprobe un Bitcoin ETF local.