Unul dintre cele mai frecvente elemente apărute în știrile cripto de anul trecut a fost Bitcoin ETF. În cele mai multe cazuri, se menționează că refuzul SEC de a aproba un astfel de instrument de investiții este unul dintre motivele pentru care instituțiile au evitat să intre pe piața cripto.

În unele cazuri, Bitcoin ETF este considerat ca fiind soluția magică pentru adopția în masă a criptomonedelor. Alții consideră că nu va ajuta la nimic sau chiar va avea un efect negativ. Așadar, care sunt argumentele pro și contra?

De ce primul ETF Bitcoin va relansa piața

Potrivit lui David Reischer, avocat și CEO al LegalAdvice, aprobarea unui ETF Bitcoin în 2019 este cheia pentru relansarea pieței.

“În calitate de avocat implicat în spațiul Bitcoin, opinia mea e că factorul cel mai semnificativ ce va afecta prețul Bitcoin, pe termen lung, este un ETF Bitcoin. Dacă SEC va aproba un ETF pentru Bitcoin în 2019, în special versiunea propusă de VanEck / SolidX, ar putea revoluționa industria bancară. “

Ce este atât de important cu privire la ETF-ul VanEck/SolidX? Faptul că este susținut de rezerve Bitcoin reale și este, de asemenea, asigurat. Acest lucru înseamnă că banii instituționali care nu au reușit să-și găsească calea spre piețele cripto cu ajutorul CME și CBOE ar veni în sfârșit.

“Riscul ca prețul Bitcoin să scadă, chiar dacă SEC aprobă ETF Bitcoin, este minim. Mulți investitori ar accepta acel risc și vor grăbi să cumpere mai întâi un ETF Bitcoin dacă este aprobat de SEC. Există un mare apetit chiar acum printre manageri de bani sofisticați pentru a aloca capital în instrumente cripto. Nu aș fi surprins să văd prețul Bitcoin peste 20.000 de dolari dacă un ETF Bitcoin ar urma să fie aprobat în 2019”,

declară Reischer.

De ce un ETF nu va face nici o diferență

Joshua Holmes este CEO al LightSpeed, o companie care administrează centre de date, două dintre ele fiind dedicate exploatărilor cripto. El admite că 2018 “a fost un an dur” dar că piața supra-hyped a avut nevoie de o corectare.

Cu toate acestea, când vine vorba despre ETF-ul Bitcoin, Holmes nu e gata să dea o petrecere de bun venit. El crede că anul 2019 va fi un an mai bun pentru criptare, datorită unei reglementări mai clare, dar nu este convins cu privire la ETF-uri.

”Eu nu sunt dintre cei care cred că un ETF va fi util. Deoarece se lichidează în numerar și nu necesită achiziționarea de BTC. Cu toate acestea, cred că Bakkt va provoca o diferență. Dacă trebuie să decontezi orice bun în BTC, va crește volumul și activitatea pe piață. Investitorii înțelepți nu vor cumpăra bunuri la valori uriașe, dar mai mulți bani “Wall Street” pe piață va ajuta la nivel de volum. De asemenea, va ajuta la reducerea volatilității prețurilor”,

afirmă Holmes.

Concluzia

Piața a trecut deja printr-un an în care contractele futures nu au un efect pozitiv asupra pieței. Motivul principal a fost natura lor, ce necesită decontaterea în numerar. Este adevărat că aprobarea unui ETF Bitcoin de către SEC ar putea oferi industriei un impuls de încredere necesar. Cu toate acestea, ETF-urile ar putea să nu aibă efectul pe piață pe care mulți oameni speră.

Chiar și o piață cu contracte futures fizice nu a reușit până acum să genereze un trend ascendent. Rămâne de văzut dacă situația se va schimba odată cu lansarea platformei Bakkt.

Indiferent căți bani “Wall Street” vor fi pe piața cripto, prețurile vor continua să fluctueze, iar ETF-urile nu reprezintă neapărat un catalist.