Filiala blockchain a Bursei de Valori din Gibraltar are acum aprobarea oficială de la autoritatea de reglementare financiară a insulei. Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) a anunțat joi că, Comisia de Servicii Financiare din Gibraltar (GFSC) i-a acordat prima licență blockchain. Este primul exchange autorizat în temeiul noului cadru de reglementare a jurisdicției pentru tehnologia DLT.

Modelul GBX

a fost lansat pentru prima dată în iulie ca o platformă de vânzare a tokenurilor către investitorii institționali. Acesta oferă în prezent depozite în dolari americani și un număr de perechi de tranzacționare față de USD. Mai multe opțiuni de fiat și perechi de tranzacționare sunt planificate în viitor.

“Licența care a fost acordată GBX este categoria 3, reprezentând cea mai înaltă categorie care poate fi acordată în cadrul de reglementare DLT”

au declarat reprezentanții exchange-ului.

CEO Nick Cowan a comentat:

“Gibraltar a găsit combinația potrivită de reglementare coerentă și de susținere. Aceasta a ajutat la poziționarea jurisdicției în calitate de lider pentru spațiul global al criptomonedelor, permițând în același timp companiilor blockchain să înflorească”.

GFSC a anunțat cadrul de reglementare DLT în luna ianuarie a acestui an. Companiile care utilizează blockchain pentru a “stoca sau transmite valori aparținând altora” trebuie să solicite o licență. Planul de creare a noului sistem de licențiere a fost dezvăluit pentru prima dată în decembrie 2017.

În luna martie, guvernul din Gibraltar a indicat că intenționează să reglementeze ofertele inițiale de monede (ICO). Oficialii guvernamentali au declarat că majoritatea tokenurilor nu sunt considerate titluri de valoare/securities conform legislației din Gibraltar și a dreptului european.

Analizele oficiale subliniază că “în multe cazuri, [tokenurile] reprezintă vânzarea în avans a produselor care dau dreptul deținătorilor de a accesa viitoarele rețele sau de a consuma servicii viitoare”. Cu alte cuvinte, tokenurile sunt produse comerciale, nu securities.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, un sistem de sponsori autorizați. Fiecare emitent ICO care vinde sau distribuie tokenuri în Gibraltar trebuie să numească o persoană care să supravegheze vânzarea și să se asigure că aceasta respectă reglementările.